Sarjahukuttaja ei saanut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen: pitkä tuomio jää voimaan

Hovioikeuden 14,5 vuoden tuomio jää pysyväksi kontiolahtelaisen sarjahukuttaja Pekka Seppäsen tapauksessa.

tuomiot
Pekka Seppänen oikeudessa.
Matti Myller / Yle

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa kontiolahtelaiselle sarjahukuttaja Pekka Seppäselle, jonka Itä-Suomen hovioikeus oli tuominnut 14,5 vuoden vankeuteen muun muassa kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Seppäsen asianajaja Seppo Hytösen mukaan tuomittu on pettynyt korkeimman oikeuden päätökseen.

– Hän [Seppänen] katsoi, että hänellä olisi ollut erittäin hyvät valitusperusteet. Hän on todella pettynyt lopputulokseen, että korkein oikeus ei ota tätä ratkaistavakseen.

Samalla jää voimaan myös hovioikeuden päätös, että Seppäsen pitää suorittaa koko rangaistus vankilassa. Seppänen oli hakenut päätökseen muutosta korkeimmasta oikeudesta. Mielentilatutkimuksessa tehdyn vaarallisuusarvion mukaa Seppänen on erittäin vaarallinen toisen ihmisen hengelle ja terveydelle.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan vaaralliseksi luokitelluilla vangeilla on varsin korkea kynnys siihen, että heidät siirrettäisiin avovankilaan tuomion loppupuolella.

Asianajaja: Tapauksen käsittely jäi kesken

Asianajaja Seppo Hytösen mielestä tapauksessa olisi ollut useampia mielenkiintoinen oikeuskysymys, joita olisi ollut syytä käsitellä korkeimmassa oikeudessa.

Rikosoikeuden professori Tolvanen luonnehtii sarjahukuttamisen olevan ainutlaatuinen tapaus Suomen oikeushistoriassa. Hytönen olisi toivonut, että oikeus olisi käsitellyt tarkemmin passiivista tappotarkoitusta ja venettä rikoksentekovälineenä.

Taustalla on se, että 52-vuotiaan Seppäsen tuomio perustui laiminlyöntiin, mikä on Suomessa hyvin harvinaista. Tuomittu kaatoi tahallaan veneen eikä jäänyt auttamaan veden varaan joutuneita. Hän tiesi veneessä olleiden humalaisten ihmisten huonosta uimataidosta.

Kihlakunnansyyttäjä Jouni Peiposen mukaan korkeimman oikeuden päätös olla myöntämättä valituslupaa linjaa tulevia tapauksia, vaikka korkeimman oikeuden ennakkopäätöstä laiminlyönnistä ei nyt tulekaan. Kihlakunnansyyttäjä kertoo olevansa tyytyväinen korkeuden oikeuden päätökseen.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan Seppäsen valitushakemus perustui oikeuskysymyksen sijaan näyttökysymyksiin, joilla hyvin harvoin saa valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Tuomittu on sopeutunut vankilaan

Pekka Seppänen suorittaa tällä hetkellä tuomiotaan Sukevan vankilassa Pohjois-Savossa. Asianajaja Hytösen mukaan Seppänen on sopeutunut vankilaan. Seppäsellä on mittava rikostausta ja hän on ollut vankilassa aiemmin.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Seppäsen myös heitteillepanosta, alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä.

Teot ajoittuvat vuosille 2007–2014. Hukuttamiset ja niiden yritykset Seppänen teki Pohjois-Karjalassa Viinijärvellä, jonka rannalla hänellä on kesämökki.

Tapon yritykset sattuivat kesällä 2007, kun tuomittu kaatoi soutuveneen Pohjois-Karjalan Myhkyränselällä ja seurue joutui veden varaan.

Lue lisää:

Yle Uutiset: Sarjahukuttaja hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta

Yle Uutiset: Sarjahukuttaja tuomiolla: vankeutta 14 vuotta ja kuusi kuukautta

Yle Uutiset: Epäilty sarjahukuttaja vei humalaiset vesille, kaatoi veneen ja ui itse maihin

Yle Uutiset: Seitsemän kuollut sarjahukuttajan kiinteistöillä – Tällainen on miehen 15-vuotinen rikoshistoria