Tampere jatkaa säästökuurilla: Yhtiöittämiset vähentävät henkilöstömenoja, Sorsapuistoon tekojää ja Kauppiin pesäpallostadion

Tampereen pormestari Lauri Lyly esitteli talousarvio-ohjelmansa.

menojen leikkaaminen
Talousjohtaja Jukka Männikkö pormestari Lauri Lyly ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajala esittelevät pormestarin talousarvioesitystä.
Talousjohtaja Jukka Männikkö pormestari Lauri Lyly ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajala esittelevät pormestarin talousarvioesitystä.Antti Palomaa / Yle

Tampereen kaupunki jatkaa talouden tasapainottamista. Pormestari Lauri Lyly (sd) esitteli maanantaina aamulla talousarvioehdotuksensa.

Kaupungin väkimäärä kasvaa ensi vuonna 239 000:een, mikä lisää palveluiden tarvetta.

– Kaupungin tulot ja menot eivät ole vielä tasapainossa. Nykymäärä palveluita ei riitä kasvavalle väestölle, Lyly sanoo.

Nettomenojen arvioidaan kasvavan 1,3 prosenttia eli 16 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikatteeksi arvioidaan 86,4 miljoonaa euroa ja tilikauden alijäämäksi 30,5 miljoonaa euroa.

Henkilöstömenojen arvioidaan laskevan ensi vuonna lähes 20 miljoonaa euroa.

Eläkkeelle jää vuosittain noin 250 kaupungin työntekijää.

Henkilöstön määrä laskee ensi vuonna lähes tuhannella organisaatiomuutoksista johtuen. Henkilöstön määrä vähenee yhtiöittämisten seurauksena.

Budjettiehdotus Tampereella
Antti Eintola / Yle

Tampere on suunnitellut esimerkiksi Infran yhtiöittämistä. Infraan siirtyisi 400 henkilötyövuotta. Valtuusto päättää Infran yhtiöittämisestä maanantaina.

Ruokapalveluista vastaavan Voimian siirtyminen liikelaitoksesta yhtiöksi päätettiin jo keväällä. Voimian yhtiöittäminen vähentää 550 henkilötyövuotta kaupungin menoista.

Lisäksi konsernipalveluiden talouspalveluita ja henkilöstö- ja ict-palveluita ollaan siirtämässä liikkeenluovutuksella Monetra Pirkanmaalle. Tämän vaikutus on 130 henkilötyövuotta.

Talous- ja velkaneuvonta on puolestaan siirtymässä valtiolle.

Tampere haluaa lisäksi vähentää työntekijöiden sairauspoissaoloja.

Investointeja Kauppiin

Taloutta tasapainotetaan työllisyyden vahvistamisella. Tampereen kaupunki aikoo työllisyyskokeilun jälkeen tehdä uuden kehitysohjelman, joka jatkuisi vuoden 2021 maakuntauudistukseen saakka. Kehitysohjelmaan voidaan ottaa mukaan kaikki Pirkanmaan kunnat.

Tampere on tehnyt viime vuosina ennätyksellisiä investointeja esimerkiksi ratikkaan. Investoinnit laskevat ensi vuonna, mutta ovat yhä 191 miljoonaa euroa.

Joukkoliikenteen taksat nousevat keskimäärin 5,5 prosenttia.

Tampere varautuu ottamaan uutta lainaa 90 miljoonaa euroa. Asukasta kohden lainaa on sitten 3 336 euroa.

Tampereen budjetti-info
Pormestari Lauri Lyly esitteli tiedotustilaisuudessa talousarvioehdotuksensa.Antti Eintola / Yle

Kokonaan uusia investointeja ei ole unohdettu. Kauppiin investoidaan kuusi miljoonaa euroa kahdessa vuodessa uuteen pesäpallostadioniin ja jalkapallokenttien uusimiseen.

– Haemme vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi yhdessä Mänttä-Vilppulan ja 10 muun Pirkanmaan kunnan kanssa. Harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksia lisätään, kuten esimerkiksi Sorsapuistoon saadaan tekojää ja Tammelan stadionin projektin käynnistyttyä rakennetaan Kauppiin nykyaikainen pesäpallostadion ja jalkapallokenttä, Lyly kertoo.

Tuloveroprosentiksi esitetään 19,75 prosenttia eli se pysyisi ennallaan.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion ensi vuodelle marraskuun 19. päivä.

Lue lisää:

Tampere suunnittelee luopuvansa peräti yli 20 päiväkodista ja koulusta - lista ei mene mukisematta läpi

Tampere suunnittelee kipeitä säästöjä: Luokkakoot ja päiväkotityrhmä kasvavat, katujen ja puistojen hoidosta tingitään