Meksikon väkivallan kierre syvenee – naisten jalkapallon uranuurtaja Marbella Ibarra pahoinpideltiin kuoliaaksi

Meksikolainen naisten jalkapallon pioneeri, valmentaja Marbella Ibarra katosi kotoaan syyskuussa Tijuanassa. Hänen pahoinpidelty ruumiinsa löydettiin kuukautta myöhemmin.

Meksiko
Naisjalkapalloilija Marbella Ibarran hautajaissaattue kantoi arkkua Tijuanassa Meksikossa 18. lokakuuta.
Naisjalkapalloilija Marbella Ibarran hautajaissaattue kantoi arkkua Tijuanassa Meksikossa 18. lokakuuta.Joebeth Terriquez / EPA

Meksikon ensimmäisen naisten ammattilaisjoukkueen perustaja Marbella Ibarra on löydetty kuolleena (siirryt toiseen palveluun). Hän ehti olla kateissa lähes kuukauden.

Ibarra katosi syyskuussa kotoaan Tijuanan rajakaupungissa. Ibarran muoviin kääritty ruumis löydettiin rannalta. Viranomaisten mukaan Ibarran ruumiissa oli jälkiä rajusta pahoinpitelystä, kovista lyönneistä ja sitomisesta.

Hänen kuolinsyytään ei ole kerrottu julkisuuteen. Tekotapa muistuttaa muita naisiin kohdistuneita henkirikoksia, joissa uhrin runneltu ruumis on löydetty julkiselta paikalta viikkoja katoamisen jälkeen.

Murhan motiivia ei toistaiseksi tiedetä. Syyttäjänviraston edustajan mukaan väkivallanteko ei todennäköisesti liity jalkapallotoimintaan.

46-vuotias Ibarra haudattiin torstaina.

Surua jalkapallopiireissä

Lempinimellä "Mar" kutsuttua jalkapallopersoonaa kaivataan Meksikon jalkapallopiireissä.

Ibarra otti mallia jalkapallon kehitystyöhön rajan takaa Yhdysvalloista ja toi sieltä esimerkkiä liigatoimintaan. Naisten ammattilaisliiga Liga MX Feminil perustettiin pari vuotta sitten.

Ibarra toimi tyttöjen jalkapalloharrastuksen edistämiseksi vuosien ajan. Hän pelasi itse jalkapalloa ja koripalloa harrastusmielessä ja käytti kauneushoitolastaan saamiaan tuloja tyttöjen urheiluharrastuksen edistämiseen.

Meksikossa erityisesti köyhien perheiden tytöt saattavat joutua ihmiskaupan uhriksi. Jalkapallo- ja urheiluharrastuksen toivotaan parantavan tyttöjen asemaa yhteiskunnassa.

Tijuanassa 251 murhaa kuukaudessa

Olipa Ibarran murhan syy mikä tahansa, se on jälleen yksi surullinen luku Baja Californian synkissä väkivaltatilastoissa. Vuoden 2018 heinäkuu oli Tijuanan nykyhistorian väkivaltaisin. Henkirikoksia tehtiin kuukauden aikana 251.

Yhdysvaltain ja Meksikon raja-alue on levotonta. Vuoden 2017 aikana murhia oli 1 750. Joka kuukausi kymmeniä ihmisiä kuoli väkivallan seurauksena.

Lähteet: BBC, The Guardian