JHL:n lakko tuntuu kouluissa ja päiväkodeissa: omia eväitä, hätäruokaa ja yrittäjien järjestämiä lämpimiä aterioita

JHL:n kaksipäiväinen lakko vaikuttaa ihmisten arkeen monilla tavoilla. Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa moni syö tänään ja huomenna omia eväitään.

lakot
Espoolainen 6-vuotias Mikael pakkaa eskarieväät reppuun mukaan maanantaina aamulla 22. lokakuuta.
Espoolainen 6-vuotias Mikael pakkaa eskarieväät reppuun mukaan maanantaina aamulla 22. lokakuuta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää kaksipäiväisen lakon, joka alkoi tänään maanantaina. Lakossa on mukana yli 10 000 työntekijää, ja se vaikuttaa muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokailuihin.

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa ympäri Suomen lapset nauttivat tänään omia eväitään. Esimerkiksi Turussa Ruiskadun päiväkodilla vanhemmat kommentoivat lakon vaikutuksia kertoa, että lakkoilu voi nostaa päiväkoti- ja kouluruokailun arvostusta.

Varkaudessa Repokankaan päiväkodilla vietettiin tänään eväsretkeä ulkona makkaranpaiston merkeissä. Päiväkodin johtaja Terttu Loikkanen kertoo lakon näkyvän ja tuntuvan päiväkodissa.

– Jos on haluttu että puree, niin tehokkaasti jo kaksikin päivää toimii. Mutta sanoisin ettei kohderyhmä ole ihan oikea, koska nyt tämä osuu lapsiin ja nuoriin. Kohderyhmä ei koskaan ole välttämättä oikea, kun se osuu puhtaus- ja ruokapuoleen.

Päiväkodilta kerrotaan, että vanhempia huoletti aamulla se, miten lapsi pärjää kun ei saa kunnon ruokaa päivän aikana.

Puolestaan Järvenpäässä Kinnarin päiväkodissa lapset söivät päivällä lounaaksi vanhempien mukaan pakkaamia eväitä. Viisivuotias Aarni Kilpelä oli saanut olla itse valitsemassa, mitä eväitä mukaan pakattiin.

– Leipää, omppua, vettä ja sitten semmonen joku välipalapatukka.

Retkihenkinen lounashetki oli viisivuotiaan Elias Mäkipään mielestä kiva juttu. Leivän lisäksi mukaan oli pakattu mustikoita, riisifrutti ja porkkanoita. Hän myös tiesi, miksi eväät oli pitänyt tänään pakata mukaan: “Koska keittäjä on pois.”

Kinnarin päiväkodin varhaiskasvatuksen esimies Johanna Lepistö kertoo, että lapsilla oli hyvin eväitä matkassa, vaikka viime viikolla vietetyn syysloman vuoksi tiedottamisessa oli haasteita.

– Osa perheistä oli lomalla, meidän henkilökunta on ollut osin lomalla ja pääsimme vasta perjantaina tiedottamaan vanhempia tarkemmin näistä evästarpeista, Lepistö sanoo.

Yritykset ja vanhempainyhdistys auttamassa

Joissain kouluissa yrittäjät ovat järjestäneet ruokailun. Esimerkiksi suurimmassa osassa Seinäjoen kouluista ei tarjota lämmintä kouluateriaa, mutta osalle koululaisista yrittäjät järjestävät ruokailun.

Kokkolan Lohtajan kirkonkylän alueen päiväkodissa ja koululla tukioppilaat ja oppilaskunta järjestävät huomenna tiistaina keittolounaan, 270 keittolounasta tarjotaan lahjoituksena.

Ylöjärvellä yrittäjät tarjoavat kuuden koulun pihamaalla oppilaille grillimakkaraa, kasvispihvejä sekä leipää ja mehua. Lisäksi Kurun yhtenäiskoulun pihassa tarjottiin ruokaa soppatykistä vanhempainyhdistyksen toimesta.

– Tämä ei ole mitään poliittista toimintaa vaan keino järjestää lapsille ruokaa. Eväät olisi pitänyt kuitenkin tehdä, joten tämä todettiin parhaaksi tavaksi. Lapset saavat lämpimän ruoan eikä tarvitse konstailla mitään, sanoo vanhempainyhdistyksen jäsen Suvi-Tuuli Mäntylä.

Raaseporin Pohjassa paikalliset yrittäjät ja yksityiset henkilöt sponsoroivat Pohjan kirkonkylän koululaisille lounaan tänään maanantaina. Lounasravintola tarjoaa yhteensä 140 oppilaalle ja opettajalle lämpimän ruoan myös huomenna. Delitukun omistajan Joni Grundströmin mukaan toive tuli kyläläiseltä, ja sen toteuttamisesta innostuttiin nopeasti paikallisten yrittäjien kesken.

– Ajattelin, että ei tämä näin voi olla, että kyllä täytyy lasten saada ruokaa koulussa koulupäivän aikana. Keräsin porukkaa, soitin kyläyhdistykselle ja saatiin sponsoreita, että pystyttiin järjestämään tällainen ruokailu yhdessä koululle.

Kaikki eivät suostuneet yrittäjien tarjouksiin

Torniossa paikalliset yrittäjät tarjoutuivat valmistamaan ruokaa lapsille, mutta kaupunki ei suostunut siihen. Tornion sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkronan mukaan syynä linjaukseen oli tasapuolisuus ja turvallisuus.

– Miten olisi voitu taata, että kaikki saavat ruokaa? Ruoka-annoksia olisi pitänyt jakaa noin 3 000, ja suurimmasta keskuskeittiöstä ei tule nyt yhtään annosta. Lisäksi erityisruokavalion mukaisia aterioita olisi tarvittu ainakin parisataa. Tämän vuoksi totesimme viisaimmaksi ratkaisuksi, että vanhemmat huolehtivat asiasta näinä kahtena päivänä, Halmkrona sanoo.

Torniossa koululaisilla ja päiväkotilapsilla on siis maanantaina ja tiistaina mukana omat eväät.

Samoin kävi Siilinjärvellä, missä kunta torjui yrittäjien tarjouksen avustaa koulujen ja päiväkotien ruokahuollossa lakon aikana. Kolme siilinjärveläistä yrittäjää tarjosi kunnalle apua lämpimän ruoan järjestämiseksi yhteen päiväkotiin, esikouluun ja alakouluun. Kunta päätyi ratkaisuun keskusteltuaan asiasta Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n edustajien kanssa. Lakon aikana Siilinjärven kouluissa ei tarjota lainkaan lämpimiä aterioita, vaan välipalatyyppistä ruokaa, kuten leipää, hedelmiä ja jugurttia.

Myös Jyväskylässä monet vapaaehtoiset tarjoutuivat järjestämään ruokapalvelua erityisesti kouluissa lakkopäivinä. Kaupunki kuitenkin totesi, että lakkopäivien ruokapalveluja ei voi järjestää vapaaehtoisvoimin. Esteeksi tulevat muun muassa elintarvikelainsäädäntö, lasten erityisruokavalioiden turvallisuus ja se, että ruokapalvelulla ei ole henkilökuntaa koordinoimaan vapaaehtoisia.

Jyväskylässä kaupunki järjestää lakon ajaksi kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin hätäruokailumahdollisuuden. Viime viikon syysloman vuoksi kaupungilla ei ollut varmuutta siitä, että kaikki perheet olisivat saaneet tiedon omista eväistä. Hätäruoka on tarkoitettu oppilaille ja lapsille, jotka ovat joutuneet tulemaan kouluun tai päiväkotiin hyvin pienillä eväillä tai kokonaan ilman eväitä.

Osassa Suomea vietetään tällä hetkellä syyslomaa, joten muun muassa Porissa kaupunki kehotti jättämään päiväkotilapset kotiin mahdollisuuksien mukaan. Jos kuitenkin lapsi viedään päiväkotiin, hän saa siellä ruokaa, mutta ei lämmintä ateriaa. Päiväkotiin tuleville lapsille ei saa ottaa eväitä mukaan muun muassa hygieniasyistä.

Lue lisää:

Moni pohtii, mitä evääksi lapsille lakon aikana – Pyysimme yleisöltä kuvia, millaisia ruokapaketteja lähti matkaan

Muutettu 23.10.2018 klo 8.05: Pohjan koululla yrittäjät eivät järjestäneet lounasta, vaan he ja yksityiset henkilöt sponsoroivat sen. Lisäksi syömässä käy noin 140 henkilöä, kun aiemmin jutussa luki 120.