Hyppää sisältöön

Ikea rakennuttaa neljä tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen – haluaa olla kokonaan energiaomavarainen

Ikea rakensi ensimmäisen tuulipuistonsa Kemin Ajokseen. Pian ruotsalaisyritykselle valmistuu neljä uutta tuulipuistoa, joiden avulla Ikea tähtää energiaomavaraisuuteen.

Näkymä Ajoksen tuuliturbiineista. Kuva: Matti Immonen / IKEA Suomi

Ruotsalainen sisustustavaratalo Ikea rakennuttaa Suomeen neljä uutta tuulivoimapuistoa. Konserni haluaa energiaomavaraiseksi vuoteen 2020 mennessä. Investoinnin myötä Suomeen syntyy Pohjoismaiden suurin tuulivoimahanke, joka on toteutettu markkinaehtoisesti eli ilman valtion tukea.

Uusiin tuulipuistoihin rakennetaan yhteensä 25 tuuliturbiinia, jotka tuottavat vuosittain 360 GWh (gigawattituntia) uusiutuvaa energiaa. Tuulivoimalat nousevat Pohjanmaalle Maalahdessa Långmossaan ja Ribäckeniin, Etelä-Pohjanmaalle Kurikan Ponsivuoreen sekä Varsinais-Suomessa Verhonkulmaan Marttilassa. Pohjanmaalle tuuliturbiineja valmistuu 19 ja Varsinais-Suomeen rakennetaan kuusi tuuliturbiinia.

Tähtäimessä omavaraisuus energiassa

Hankinnan arvoa Ikea ei kerro, mutta investointi on mittava ja sillä edistetään omavaraisuustavoitteita globaalisti, sanoo Ikea Suomen vastuullisuuspäällikkö Jessica Lehtinen. Omavaraisuus tarkoittaa, että yhtiö tuottaa kaiken tarvitsemansa ja käyttämänsä energian. Suomessa omavaraisuus saavutettiin jo viime vuonna. Uuden investoinnin myötä konsernin globaali omaravaisuus on mahdollista vuonna 2020.

– Tietysti myös toivomme, että investointi on taloudellisesti kannattava, sanoo Lehtinen.

Ikean suunnitelma on, että tuulivoimapuistot jäävät pysyvästi sen omistukseen.

Kaavoitus- ja ympäristöluvat uusia tuulipuistoja varten ovat valmiina ja seuraava vaihe on rakentaminen.

Puistot rakentaa OX2, joka vastasi myös viive vuonna valmistuneen IKEA Suomen ensimmäisen tuulipuiston kunnostus- ja laajennustöistä Kemin Ajoksessa.

Tuuliturbiinit tuottavat uusiutuvaa energiaa aiempaa halvemmalla

Uudet tuulipuistot valmistuvat vuonna 2020, jolloin IKEA Suomi ostaa puistot tuulipuistot rakentavalta OX2:lta. Uusien tuulipuistojen myötä IKEA tulee tuottamaan yhteensä Suomessa tuulivoimaa noin 104 000 kotitalouden energiankulutusta vastaavan määrän.

Ikea painottaa ympäristösyitä uusiutuvan tuulivoiman hankkimisessa energiantuotantoon. Yhtiö viittaa myös lokakuussa julkaistuun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttiin, joka tähdentää kiirettä siirtyä uusiutuvaan energiaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.

– Meille on tärkeää pitää huolta ympäristöstämme sekä auttamalla asiakkaitamme elämään kestävämpää arkea että toimimalla vastuullisesti. Tuulipuistot ovat konkreettinen esimerkki teoistamme ilmastopositiivisuuden puolesta. Osallistumalla ilmastotalkoisiin haluamme osaltamme tukea myös Pariisin ilmastosopimuksen toteutumista, sanoo Lehtinen.

Tuulivoimalla on aiempaa halvempaa tuottaa sähköä, sillä esimerkiksi tornit ovat entistä korkeampia, siivet pidempiä ja voimalaitosten käyttöaste sekä toimintaikä ovat pidentyneet,

Tuulivoimasta on tullut myös Energiayhtiöiden ja sijoittajien kiinnostuksen kohde. Siihen ovat vaikuttaneet muun muassa tuotantokustannusten halpeneminen ja nyt jo sulkeutunut, paljon parjattu valtiontukijärjestelmä eli sähkötariffijärjestelmä. Siitä on maksettu satoja miljoonia valtiontukea tuulivoimalle. Tuet jatkuvat vielä vuosikausia.

Korjaus ingressiin klo 11.00. Muutettu sivulause muodosta: joiden avulla Ikea on kokonaan energiaomavarainen, muotoon: joiden avulla Ikea tähtää energiaomaravaisuuteen.

Lue myös: