Hyppää sisältöön

Autiomaan hiekasta metsää – St1:n kokeilu alkaa tammikuussa Marokossa

Pilottihankkeessa testataan eri puulajien selviytymistä. Tarkoituksena on istuttaa 16 000 tainta kivikkoiseen hiekkaan.

Kuva: AOP

Kokeilussa ovat mm. johanneksenleipäpuu, eukalyptus, akaasia ja pistaasi. Neljän hehtaarin koemetsät istutetaan Ben Gueririn alueelle Marokon keskiosaan.

Projektipäällikkö Heidi Laurila energiayhtiö St1:stä kertoo, että kokeilussa selvitetään, miten autiomaassa saadaan ravinteita ja vettä istutuksille.

– Tyypillinen tapa alueella on vain kaataa vettä juurille. Kokeessa halutaan tutkia maanalaisen tippakastelujärjestelmän etuja. Selvitetään, miten paljon tippakastelujärjestelmällä pystyttäisiin minimoimaan vedenkulutusta. Veden haihtuminen olisi pienempää ja vesi saataisiin suoraan kasville, kertoi Heidi Laurila Radio Suomen Päivän haastattelussa.

St1 on tehnyt sopimuksen marokkolaisen yliopiston Université Mohammed VI Polytechniquen kanssa. Yliopisto toteuttaa kenttäkokeen. Kolmivuotisen kokeilun ensimmäisiä tuloksia saadaan vuoden kuluttua.

Heidi Laurilan mielestä kasteluvetenä voitaisiin käyttää puhdistettua jätevettä.

– Pohjaveden käyttö ei ole vaihtoehto. Pohjavettä on käytetty tomaatinviljelyssä Agadirin alueella ja ongelmana on, että pohjavesi on jo radikaalisti vähentynyt. Suuressa mittakaavassa kastelu tehtäisiin merivedellä, josta suola on poistettu.

Laurilan mukaan pilotissa mietitään, miten vesi saadaan pysymään puiden juuristossa.

– Yksi vaihtoehto on biohiili. Se on mainio pidättämään vettä. Samalla siitä tulisi ravinteita kasveille. Kokeilussa selvitetään, voidaanko biohiiltä tehdä tomaatin varsista ja lehdistä.

St1 pyrkii siihen, että hiilen sitominen metsityksen avulla hyväksyttäisiin yhdeksi keinoksi, jolla yritykset voisivat kompensoida päästöjään. Heidi Laurila kertoo, että taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta.

– Sanotaan, että meidän alalla biopolttoainetta pitäisi käyttää. Mutta se ei ole reaalimaailmaa, että kaikki korvattaisiin biopolttoaineella. Ei meillä ole siihen raaka-ainetta.

Suomessa hallitus pohtii energia- ja ilmastopolitiikkaa tuleville vuosikymmenille. Suunnitelmissa on muun muassa lisätä biopolttoaineiden osuutta bensiinissä ja dieselissä.

Aiheesta lisää: Ei lisää risuja tankkiin, vaan metsää Saharaan? Tutkijat varovaisenmyönteisiä St1:n metsityshankkeelle

Aiheesta muualla:

AsiantuntijatBensa-Anttosen hurjasta Sahara-suunnitelmasta: "Teknisesti mahdollista,mutta..." (siirryt toiseen palveluun)