Sotkamo Silverin sitkeys palkittiin – 40 vuoden urakka rahoituksen saamiseksi on kauppakamarin Vuoden teko

Sotkamon hopeakaivos avataan ensi vuoden keväällä, ja kaivos tulee työllistämään sata henkilöä.

Sotkamo
Kaksi miestä kaivostunnelissa.
Sotkamon Silver uskoo löytävänsä kaivosalueelta lisää malmia.Julia Sieppi / Yle

Ensi keväänä avattavan Sotkamo Silverin 40 vuoden urakka rahoituksen saamiseksi on vaatinut sinnikkyyttä. Se oli yksi Oulun kauppakamarin Kainuun kauppakamariosaston perusteista Vuoden Teko -palkinnolle, joka myönnetään tänä vuonna Sotkamo Silverille.

– Arvostamme palkintoa, tämä on pitkän työn tulos. Avajaiset ovat keväällä 2019, kun rakentaminen on saatu valmiiksi ja tuotanto saatu käyntiin, sanoo Sotkamo Silver Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Tuokko.

Viime vuonna Suomessa tuotettiin yhteensä 85 000 kiloa hopeaa. Pelkästään Sotkamo Silverin vuosituotanto tulee olemaan noin 45 000 kiloa. Tuotannon alkaessa hopeakaivoksella on noin sata työntekijää.

– Meillä on erittäin vahva usko, että toimintamme tulee todennäköisesti jatkumaan paljon pidempään kuin seitsemän vuoden ajan, johon tunnetut malmivaramme tällä hetkellä riittävät. Uskomme vahvasti, että tulemme jatkotutkimuksilla löytämään alueelta lisää malmia, kertoo Tuokko.

Sotkamo Silver tavoittelee vuosittain 35–40 miljoonan euron liikevaihtoa. Yhtiön 13 000 osakkeenomistajasta 10 000 on suomalaisia, joten yhtiö on 86-prosenttisesti kotimaisessa omistuksessa.

Oulun kauppakamarin Kainuun kauppakamariosasto myöntää Vuoden Teko -palkinnon vuosittain. Voittajaa valittaessa pääperusteena on merkittävä teko ja panostus Kainuun talousalueen elinvoiman ja vetovoimaisuuden lisäämiseksi.

Aikaisempia palkittuja ovat muiden muassa Critical Force Oy, Transtech Oy ja Vuokatin Angry Birds -puisto.