Käytti tuhansia euroja puolueen rahaa matkoihin, älylaitteisiin ja parkkisakkoihin – kokoomuksen entiselle piirijohtajalle ehdollista vankeutta kavalluksista

Kylä-Harakka kertoi oikeudessa, että tuhansien eurojen ostokset liittyivät hänen työhönsä toiminnanjohtajana. Tuomio sai lainvoiman marraskuun lopussa.

kavallus
Paula Kylä-Harakka
Paula Kylä-Harakka kiisti kavallussyytteet Kymenlaakson käräjäoikeudessa lokakuun alussa. Hänen asianajajansa on Teemu Veijola.Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirin entisen toiminnanjohtajan Paula Kylä-Harakan seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen kavalluksesta ja törkeästä kavalluksesta.

Hänet tuomittiin myös maksamaan korvauksia, todistelukustannuksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 28 000 euron edestä. Selvästi suurin osa korvauksista on maksettava Kaakkois-Suomen Kokoomus ry:lle. Kylä-Harakka velvoitetaan maksamaan yhdistykselle korvauksia yli 14 000 euroa.

Syyttäjä oli vaatinut kahdeksan kuukauden mittaista ehdollista tuomiota. Kylä-Harakka ei valittanut tuomiostaan määräaikaan mennessä, joten se on lainvoimainen.

Puoluekokouksen tuotot omalle tilille

Oikeus katsoi, että Kylä-Harakka oli menetellyt syytteen kuvaamalla tavalla, ja muun muassa tallettanut omalle tililleen kokoomuksen vuoden 2016 puoluekokouksen käteistuottoja yli 6 000 euron edestä. Ne tilitettiin puolueelle vasta seuraavan vuoden maaliskuussa, vaikka rahat olisi pitänyt merkitä kirjanpitoon jo kesällä.

Syytteen mukaan Kylä-Harakka oli vuosien 2013 ja 2016 välillä käyttänyt piirin varoja henkilökohtaisiin menoihinsa.

Rahaa paloi muun muassa sisustustarvikkeisiin, autovuokraamoihin, matkoihin, alkoholiin, hotelleihin, älylaitteisiin ja lastentarvikkeisiin. Hän myös maksatti parkkisakkojaan puolueella.

Vastuuasema ja kavalluksen laajuus painoivat vaakakupissa

Oikeuden mukaan teko oli kokonaisuutena arvioiden törkeä. Perusteluna on kavallettujen varojen suuri määrä, Kylä-Harakan vastuuasema ja teon jatkuminen vuosien ajan.

Asianomistajina jutussa ovat Kaakkois-Suomen kokoomuksen piiri sekä Kaakkois-Suomen Kansallismedia Oy. Kyseinen yhtiö on aikanaan perustettu vaalirahoituksen kanavoimiseen ja kokoomuksen vaalikahviloiden toimintaa varten.

Oikeudessa Kylä-Harakka vetosi muun muassa siihen, että tilintarkastuksissa ei vuosien aikana löytynyt huomautettavaa. Hän myös piti ohjeistuksia osittain puutteellisina.

Hänen mielestään useat ostoksista liittyivät hänen työhönsä toiminnanjohtajana. Työhön liittyi muun muassa paljon matkustelua, kestitsemistä ja lahjojen ostamista.

Tuomio ei vaikuta työskentelyyn Tuusulan kunnan palveluksessa

Paula Kylä-Harakka on työskennellyt Tuusulan kunnan viestintäpäällikkönä toukokuusta 2017 lähtien. Lainvoimainen kavallustuomio ei vaikuta millään tavalla hänen asemaansa kunnan palveluksessa, kertoo Tuusulan pormestari Arto Lindberg Ylelle.

– Hän on selvästikin menneisyydessään jotain töpeksinyt ja näin se elämä heittelee. Olemme edelleen hyvin tyytyväisiä hänen työpanokseensa ja siihen minä peilaan tätä asiaa, Lindberg sanoo.

Juttua muokattu 28.11.2018 klo 12:40 ja klo 14:24. Lisätty tieto tuomion lainvoimaisuudesta ja Tuusulan pormestarin uusi kommentti Kylä-Harakan jatkosta kunnan palveluksessa. Poistettu pormestarin kommentti, jonka hän antoi käräjäoikeuden tuomion jälkeen 22.10.2018.