Hyppää sisältöön

EU-komission puheenjohtajaksi mielivä Stubb arvioi kannatuksensa nyt 30 prosentiksi – salainen lippuäänestys voi tuottaa yllätyksen

Kilpakumppani Manfred Weber ei ole halukas kahdenväliseen väittelyyn Stubbin kanssa.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb mediatilaisuudessa Helsingissä 22. lokakuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Alexander Stubbin kampanja Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi EU-vaaleihin on täydessä käynnissä.

Stubb sukkuloi pitkin Eurooppaa. Huomenna on vuorossa Strasbourg, sitten Berliini, Bukarest, Lissabon, Ateena, Pariisi, Varsova ja Madrid.

Tänään hän kertoi kampanjastaan medialle Helsingissä.

– Kisan alussa arvioin omat mahdollisuuteni 20 prosentiksi. Nyt uskon, että mahdollisuudet ovat 30 prosenttia, Stubb sanoo.

Kiertämisen tuoma palaute on innostanut, mutta turhaa hehkutusta koetetaan nyt välttää.

– Odotukset alas ja arvot ylös, ehdokas sanoo.

Keskustaoikeistolainen EPP valitsee kärkiehdokkaan kokouksessaan Helsingissä 7.–8. marraskuuta. Viimeiset päivät ovat Stubbin mukaan ratkaisevia.

Stubbin kanssa paikasta kisaa EPP:n europarlamenttiryhmän johtaja saksalainen Manfred Weber. Stubb lähtee kisaan altavastaajana, sillä kilpakumppanilla on EU:n voimanaisen Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tuki.

Viime viikolla Weberin ja varsinkin Saksan tueksi tulivat seitsemän EPP-ryhmään kuuluvan puoleen johtajat. Joukossa olivat Irlannin, Itävallan, Romanian, Bulgarian, Unkarin, Kroatian ja Kyproksen pääministerit. Myös Hollannin, Kreikan ja Slovenian EPP-puolueiden johtajat tukevat Weberiä.

Stubbin tukena ovat Ruotsi ja Viro.

Stubb arvioi, etteivät julkiset kannannotot välttämättä ohjaa kokousedustajien äänestämistä. He valitsevat ehdokkaansa salaisessa lippuäänestyksessä.

Stubbin kokemus vs. Weberin EPP-tunnettuus

Stubbin tehtävä olisi vakuuttaa enemmistö EPP:n 734 äänivaltaisesta kokousedustajasta, jotka äänestävät kärkiehdokkaasta Helsingissä. Edustajista europarlamentaarikkoja on liki neljäsosa 192, joten Stubb rientää tänään kampanjoimaan Strasbourgiin, jossa mepit ovat koolla istuntoviikolla.

Merkelin edustama Saksan kristillisdemokraattinen unioni (CDU) on suurin puolue 72 edustajallaan. Baijerin sisarpuolueella CSU:lla on 16 delegaattia. Vahva edustus on esimerkiksi Ranskan ja Puolan konservatiivipuolueilla. Kokoomuksella on 12 edustajaa.

Stubbin cv on monin verroin vaikuttavampi kuin Weberin. Stubbilla on ansioinaan pääministerikokemus ja kolme muuta ministeriyttä, EU-tutkimusura ja meppiaika. Hän puhuu viittä kieltä.

– Jos tähän pitää sanoa jokin vahvuus, niin se on eurooppalaisesta politiikasta kommunikointi, Stubb sanoo.

Manfred Weber puhumassa Euroopan parlamentissa, Strasbourgissa kesäkuussa 2016. Kuva: Mathieu Cugnot / EPA

Weber on johtanut EPP-ryhmää vuodesta 2014 ja meppinä hän on toiminut 14 vuotta. Hän on kuitenkin EPP:n jäsenille tuttu ja se riittää pitkälle. Brysselin ja Baijerin ulkopuolella miehestä ei ole juuri kuultu.

Weber kampanjoi kadunmiehenä, joka haluaa lähentää EU:ta ja kansalaisia ja olla vastapainona EU-byrokraateille. Hän asuu yhä pienessä baijerilaisessa Wildenbergin kylässä. EPP-ryhmän puheenjohtajana Weberiä on pidetty harkitsevana ja sovittelevana, kertoo Politico-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Väittelyä ei ole luvassa

Stubb haluaisi kahdenvälisen väittelytilaisuuden Weberin kanssa.

– Olen käytettävissä ja valmis siihen myös saksaksi. Ei näytä olevan vastakaikua EPP:llä, Stubb harmittelee.

Kokoomuskin on puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan pyytänyt kahdenvälistä keskustelutilaisuutta EPP:ltä. Sellaista ei ole luvassa edes Helsingin kokoukseen.

– Se kuvaa, että Alex on varteenotettava kilpailija, Orpo sanoo.

Käytännössä Weber ei halua kaksintaistelua.

Liberaalius on Stubille haitta kisassa

Stubb korostaa liberaaleja arvoja, kun taas EPP:n jäsenistö on varsin vanhoillista. Moni pitää Weberiä turvallisempana vaihtoehtona.

– Sanottiin, että älä käytä L-sanaa. Mutta on turha leikkiä arvokonservatiivia, jos ei ole sitä. Stubb sanoo.

Stubb korostaa eurooppalaisten arvojen puolustamista, jotka ovat hänen mukaansa uhattuina sekä Euroopan sisältä että ulkoa. Stubbin mukaan Eurooppa tarvitsee kontrolloitua laillista maahanmuuttoa.

Ohjelmassa ovat esillä muun muassa digitaalinen vallankumous ja ilmastonmuutos.

Ensi toukokuussa käytävissä EU-parlamenttivaaleissa eniten ääniä saavan puolueryhmittymän kärkiehdokas on periaatteessa seuraavan komission puheenjohtaja. Tällä on ollut tarkoitus lisätä EU:n läpinäkyvyyttä ja demokratiaa. EPP on ollut suurin ryhmä ja pitänee asemansa seuraavissa vaaleissa.

Suurimmat puolueryhmittymät asettavat kärkiehdokkaansa komission puheenjohtajaksi, viimeksi 2014 ehdokkaita asetti (siirryt toiseen palveluun) viisi puolueryhmittymää.

Kärkiehdokasmenettely on käytössä vasta toista kertaa, eikä mikään takaa sen pysymistä. Esimerkiksi Ranska on arvostellut kuviota.

EU:n sopimuksissa lukee vain, että jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto ehdottaa komissiolle puheenjohtajaa, jonka parlamentti vahvistaa.

Käytännössä jäsenmaiden päämiehet haluavat pitää valinnat näpeissään.

EU-vaalien jälkeen on jaossa komission puheenjohtajan lisäksi muitakin huippuvirkoja kuten EU-parlamentin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien paikat sekä EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan tehtävä. Niistä Stubb ei halua sanoa vielä mitään.

.
.