1. yle.fi
  2. Uutiset

Lakkopäivän kuumin kysymys Twitterissä: Veiko lapsilta leivän ay-liike vai hallitus?

Tähän juttuun on kerätty muutamia eniten huomiota saaneita tviittejä, kerro oma mielipiteesi keskustelussa jutun alla.

lakot
Noor Bakiri, Kinnarin päiväkoti.
Yksi näkyvistä tulkinnoista oli, että ay-liike vaarantaa lasten ja vanhusten ruokahuollon.Ronnie Holmberg / Yle

Ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen taistelu irtisanomisehdoista on puhuttanut jo päiviä niin kahvipöydissä kuin sosiaalisessa mediassa. Työmarkkinakiista on monimutkainen vyyhti, mutta ammattiliitto JHL:n kaksipäiväinen lakko tarjosi keskusteluun helposti hahmotettavaa tarttumapintaa.

Tuhansien työntekijöiden lakko kymmenissä kunnissa merkitsee muun muassa, että monissa päiväkodeissa ja kouluissa ei maanantaina ja tiistaina tarjota lämmintä ruokaa.

Yksi näkyvistä tulkinnoista oli, että ay-liike vaarantaa lasten ja vanhusten ruokahuollon. Tätä mieltä oli muun muassa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, kokoomustaustainen Juho Romakkaniemi. Pitkässä viestiketjussaan hän myös syytti ay-liikettä valehtelusta.

Toisaalla todettiin, että hallitus on heikentänyt lasten ja vanhusten tilannetta. Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kehotti yrittäjiä kantamaan huolta myös hallituksen päätöksistä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila valitsi lakkopäivänä käytännönläheisemmän näkökulman ja kannusti vanhempia pakkaamaan lapsille reilusti eväitä mukaan.

Kirjailija Tommi Kinnunen pohti, mahtaako lakkoalan sukupuolijakauma vaikuttaa siihen, kuinka paljon lakkoa vastustetaan.

Lue lisää:

Kärjistynyttä kiistaa irtisanomisista yritetään ratkaista kulisseissa kuumeisesti – Pienille yrityksille oikeus tehdä helpommin määräaikaisia työsopimuksia?

Teollisuusliiton Riku Aalto työtaisteluista: Tämä saattaa olla uusi normi

Alkuviikon poliittinen lakko iskee etenkin suuriin kaupunkeihin, koskettaa Helsingissä 70 000:ta lasta – "Illalla lapsi voi olla nälkäisempi"

Pakataanko lapselle eväät reppuun maanantaina? Katso, kuinka JHL:n lakko näkyy sinun kotikunnassasi

Perjantain työmarkkinatykitys innosti sanailemaan sosiaalisessa mediassa: "Mitäköhän tähän sanovat nyt lakkoon pakotetut työntekijät?"

Lue seuraavaksi