Lakkopäivän lounaalla maistuivat omat eväät ja grillimakkara – "On tää ihan kivaa vaihtelua"

Seinäjoella osa koululaisista sai yritysten tarjoaman aterian. Erityistilanne tarjosi mahdollisuuden keskustella luokassa kouluruoasta ja lakoista.

lakot
Koululainen syö eväitä luokassa.
Suuri osa koululaisista syö maanantaina lounaaksi kotoa tuotuja eväitä.Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoella päiväkotien ruokailut hoituvat maanantaina ja tiistaina pääosin normaaliin tapaan. Kun mietittiin, miten JHL:n työnseisauksesta selvittäisiin, kaupunki priorisoi päiväkotien ruokailut koulujen edelle.

Kouluissa turvaudutaankin työnseisauspäivinä eväisiin ja esimerkiksi vanhempaintoimikuntien järjestämiin makkaranpaistotalkoisiin.

Kolmella seinäjokelaiskoululla yritysten tarjoamasta ateriasta pääsee nauttimaan noin 900 oppilasta.

– Jos apua tarjotaan, totta kai se otetaan vastaan, kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Heikki Vierula kommentoi yrittäjien tarjousta kouluruokailun järjestämisestä.

Esimerkiksi Lintuviidan alakoululla Seinäjoella lämmin ruoka valmistuu maanantaina ja tiistaina soppatykissä. Teuvan Ruokapirtti 67 tarjosi maanantaina oppilaille kalakeittoa ja tiistaina keitetään hernekeittoa.

Mahdollisuus keskustella kouluruoasta ja lakoista

Marttilan koululla oppilaat söivät lounaaksi omia eväitä. Leipää, hedelmiä, kaakaota tai mehua löytyi ainakin monen 4A-luokan oppilaan eväsrasiasta. Koulun oppilaat saavat lisäksi täydennystä kotoa pakattuihin eväisiin läheisestä ruokakaupasta.

Erityistilanne tarjosi myös mahdollisuuden keskustella luokassa sekä kouluruoan merkityksestä että lakoista.

– Me puhumme siitä, miksi jotkut tekee lakkoja, onko siihen oikeus ja miten Suomessa toimitaan, sanoo opettaja Arto Luoma.

Seinäjoen kaupungin ravintokeskuksen kyltti.
Seinäjoen kaupungin ravintokeskus huolehtii ruokahuollosta peruskouluille ja päiväkoteihin.Mirva Ekman / Yle

"Maitoa, näkkäriä ja keittolautasia piti tilata"

Seinäjokelainen hotelli Sorsanpesä tarjoaa maanantaina ja tiistaina ruokailun Törnävän alakoulun oppilaille. Maanantaina syömässä kävivät alaluokat, tiistaina ylempien luokkien oppilaat.

– Maanantaina tarjosimme pasta bolognesea ja tiistaina hirvenlihakeittoa, sanoo ravintolapäällikkö Isa Hoffren.

Lounasruokailun järjestäminen pienille koululaisille on vaatinut ravintolalta erityisjärjestelyjä. Henkilökuntaa varattiin alkuviikkoon lisää sekä salin että keittiön puolelle. Lisäksi on pitänyt miettiä, miten ruoka tarjotaan nuorille asiakkaille, joille tavallinen ravintolalinjasto on liian korkealla.

– Jaamme ruoan heille, jotka eivät sinne ylety.

250 oppilaan ruokailuja varten tarvittiin myös tykötarpeita.

– Maitoa, näkkäriä ja keittolautasia piti tilata lisää, Hoffren sanoo.

"Ihan kivaa vaihtelua"

Vaikka omien eväiden tuominen kouluun oli ainakin maanantaina vielä oppilaiden mielestä mukavaa vaihtelua arkeen, keskiviikkoakin – ja paluuta koulukeittiön ruokintaan – jo odotettiin.

– On tää ihan kivaa vaihtelua, mutta on aika kiva, ettei tartte tuoda aina omia eväitä kouluun, tiivistää neljäsluokkalainen Veeti tunnelmia.

Heikki Vierula arvelee, että ruokailu järjestyy loppuviikosta myös Seinäjoen kouluissa. Tarjottavat ruoat saattavat kuitenkin poiketa ruokalistoilla ilmoitetuista.

Lue myös: Moni pohtii, mitä evääksi lapsille lakon aikana – Mihin teillä päädyttiin? Lähetä kuva