Ryttylän yksityisestä kirjastosta on tullut kylän keskus

Ryttylän kyläkirjastoyhdistys perusti yksityisen kirjaston, koska Hausjärven kunta joutui säästösyistä lakkauttamaan Ryttylän kunnankirjaston.

Ryttylä, Hausjärvi
Nainen laittaa kirjoja hyllyyn.
Ryttylän yksityisen kirjaston toiminnassa on käynnistynyt jo viides toimintavuosi, kertoo kyläkirjastoyhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Ollila-Perälä.Timo Leponiemi / Yle

Hausjärvellä Ryttylän yksityisestä kirjastosta on tullut kylän tapahtumakeskus. Yksityinen kirjasto on toiminut Ryttylän vanhassa puukoulussa jo yli neljä vuotta, alkusyksystä 2014 lähtien.

Tällä hetkellä kylän kirjastossa on lainattavana 15 000 kirjaa, joista osa tuli perintönä lakkautetulta kirjastolta ja osan yhdistys on saanut lahjoituksina.

Kyläläisten ylläpitämä kirjasto on kuitenkin paljon muutakin kuin vain pelkkä kirjasto. Ryttylän kyläkirjasto ry:n toiminnanjohtaja Ulla Ollila-Perälä uskoo, että kyläläiset kokevat kirjaston jo omakseen.

– Lainaajia meillä ei ole tungokseksi saakka. Jäseniä, jotka maksavat jäsenmaksun, on hiukan yli 200 ja tänä syksynä on tullut jo useita uusia jäseniä.

Yhdistys järjestää monipuolisesti lyhytkursseja, joissa opetellaan muun muassa italian kieltä, tutustutaan tietokoneen eri ohjelmiin, harjoitellaan ompelukoneen käyttämistä ja askarrellaan esimerkiksi joulukoristeita.

– Sitten meillä on näyttelyitä, jotka vaihtuvat neljä kertaa vuodessa, kertoo Ollila-Perälä.

Näyttelyissä on kävijöitä useita satoja niin Ryttylästä, Riihimäeltä, Hyvinkäältä, Rajamäeltä kuin Kärkölästäkin.

– Me olemme kasvaneet tällaiseksi monipuoliseksi toimintaympäristöksi.