1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-väännön ratkaisun päivät: Valinnanvapauden yksityiskohtien odotetaan valmistuvan tällä viikolla

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tavoitteena on saada urakka valmiiksi tämän viikon aikana.

Sote-uudistus mylläisi Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet uusiksi. Sillä tavoitellaan kustannusten hillintää ja parempia palveluita. Opposition mielestä uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat vesittymässä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta arvioidaan Ylelle, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevat mietintöehdotukset voisivat valmistua tämän viikon aikana. Sote-pakettiin syksyn aikana tehdyt korjaukset menevät sen jälkeen vielä perustuslakivaliokunnan tarkastukseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu taas tänään jatkamaan hallituksen esittämän maakunta-soten käsittelyä.

Perustuslakivaliokunta esitti kesäkuun alussa lukuisia korjausvaatimuksia erityisesti sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden yksityiskohtiin.

Valinnanvapauden pykälät hiotaan tällä viikolla

Urakka on ollut iso. Valiokunnalla on ollut soteen liittyen työn alla kaikkiaan kolme erillistä mietintöä. Lopulliseen muotoonsa mietinnöt muotoillaan niin kutsutussa yksityiskohtaisessa käsittelyssä, jossa mietinnön hyväksymisestä päätetään pykälä pykälältä ja tarvittaessa äänestetään.

Niin kutsutun emolain, eli sote-palvelujen järjestämistä koskevan lain, pykälät saatiin päätettyä viime viikolla. Tällä viikolla sama prosessi on edessä valinnanvapauslain ja palveluiden tuottajien asemaa säätelevän lain kanssa.

Suurimmat kiistakysymykset ovat liittyneet valinnanvapauslakiin. Valiokunnassa asiantuntijakuulemisten jälkeen käsitelty mietintöluonnos oli Ylen tietojen mukaan huomattavan kriittinen.

Kelpaako kompromissi kokoomukselle?

Tällä viikolla valiokunnassa nähdään valiokunnan kommenttien pohjalta muokattu mietintöluonnos, jonka kokoomus toivoo olevan vähemmän kriittinen. Kokoomuslaiset valiokunnan jäsenet joutuvat puntaroimaan, onko kokoomukselle tärkeä valinnanvapaus vesittynyt liikaa puolueen tavoitteisiin nähden.

Mikäli valinnanvapauslain pykälätkin saadaan nuijittua ilman suurempia kiistoja, pitävät sekä valiokunnan oppositio- että hallitusjäsenet mietintöjen valmistumista tällä viikolla todennäköisenä. Valiokunta kokoontuu tästä päivästä eteenpäin joka aamu ja työskentelee täysistunnon alkamiseen asti. Lisäksi valiokunta kokoontuu iltaistuntoon todennäköisesti ainakin keskiviikkona.

Ensi viikolla eduskunnassa on istuntovapaa. Keskustasta on väläytelty sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoontumisia myös istuntovapaan aikana, mikäli valmista ei tule tällä viikolla. Oppositiossa kaavailuja ei pidetä realistisina muun muassa eduskunnan henkilökunnan syyslomien vuoksi.

Kiistat ovat hidastaneet valiokunnan työtä

Syksyllä valiokunnan työtä on viivästyttänyt esimerkiksi keskustan ja kokoomuksen välinen kiista Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä. Viime viikon äänestyksissä hallitusrivit oli saatu suoriksi, ja alkuperäisen hallituksen päätöksen mukaisesti Vaasa ei saa laajaa päivystystä.

Hallituksen ja opposition välillä on kipinöinyt myös valiokuntaan toimitettujen lisäpykälien takia. Oppositio on pitänyt kestämättömänä sitä tapaa, jolla hallitus on muokannut esitystä uuteen uskoon useaan otteeseen jälkeen, kun se on jo toimitettu eduskuntaan.

Hallituspuolueita edustavien valiokunnan jäsenten mukaan muutokset ovat pieniä ja suurimmaksi osaksi luonteeltaan teknisiä. Keskustassa opposition koetaan hidastavan soten etenemistä tarkoituksella.

Perustuslakivaliokunta ratkaisee soten etenemisen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta sote-paketti menee vielä uudestaan perustuslakivaliokunnan tarkistettavaksi.

Perustuslakivaliokunta joutuu ottamaan jälleen kantaa siihen, ovatko muutokset esimerkiksi valinnanvapauden vaiheistamiseen tai maakuntien rahoitukseen riittäviä. Mikäli sote ei muutostenkaan jälkeen läpäise perustuslakivaliokunnan seulaa, saa sosiaali- ja terveysvaliokunta paluupostia. Uuden kierroksen lopuksi sote-uudistuksen lopullinen hyväksyminen siirtyisi lähelle uusia eduskuntavaaleja.

Aikaisemmin hallitus on kaavaillut maakuntavaalien järjestämistä toukokuussa, mutta jo tässä vaiheessa niiden siirtyminen pidemmälle näyttää selvältä. Oikeuskanslerin mukaan lakien voimaantulon ja maakuntavaalien väliin on jätettävä aikaa noin puoli vuotta.

Suomen historian suurin hallintouudistus

Soten vaikeuksien taustalla on hallituspuolueiden sopima kompromissi. Hallituspuolueiden marraskuussa 2015 solmimassa paketissa pääministeripuolue keskusta väänsi läpi 18 maakunnan mallin, mutta joutui sen hintana nielemään hallituskumppani kokoomuksen vaatimuksen valinnanvapauden kiirehtimisestä.

Kiistaa on aiheuttanut myös keskustan ajama maakuntien laaja tehtäväalue. Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi maakunnille ovat siirtymässä muun muassa työvoima- ja elinkeinopalvelut sekä ympäristöhallinto.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen maakuntahallintouudistusta on kuvattu jopa Suomen historian suurimmaksi hallintouudistukseksi. Ei ihme, että suuren uudistuksen toteuttaminen on ollut välillä varsinaista pihtisynnytystä.

Opposition mielestä alkuperäinen, yhteinen ajatus sosiaali- ja terveydenhuollon kokoamisesta leveämmille harteille on hautautunut laajan maakuntauudistuksen alle.

Lue myös:

Soten raadolliset kohtalonhetket 4+1 – selviääkö sote kompasteluista huolimatta maaliin?