Kärjistynyttä kiistaa irtisanomisista yritetään ratkaista kulisseissa kuumeisesti – Pääministeri Sipilä ja SAK:n Eloranta tapasivat

Hallitus kokoontuu strategiapalaveriin iltapäivällä, jossa myös irtisanomiskiista noussee esiin.

työmarkkinat
Työministeri Jari Lindström sekä taustalla pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. lokakuuta
Työministeri Jari Lindström sekä taustalla pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. lokakuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ratkaisuja käynnissä olevaan työmarkkinakiistaan haetaan nyt niin maan hallituksessa kuin työmarkkinajärjestöissäkin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tavannut tänään SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan asian tiimoilta.

– Pääministeri esitti kutsun tapaamiseen. Hän halusi kuulla meidän näkemyksiämme tästä tilanteesta sekä vielä kerrata omat näkemyksensä, Eloranta sanoo.

Mukana oli myös PAMin ja Teollisuusliiton johtoa.

– Ratkaisuja ei tässä tapaamisessa käyty läpi, vaan kyse oli enemmänkin tilannepäivityksestä.

Ratkaisuksi määräaikaiset työsopimukset?

Kokoomusta lähellä oleva Verkkouutiset kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että työmarkkinaosapuolet eli työnantaja- ja työntekijäkeskusjärjestöt kaavailisivat ratkaisuksi helpotusta määräaikaisten työsuhteiden solmimiseen.

Lehden tietoon tulleessa ratkaisuesityksessä alle kymmenen henkilön yritykset saisivat tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä, mutta vain yhden kerran.

Työntekijä voisi kuitenkin irtisanoa määräaikaisuutensa nykyistä helpommin.

Vastineeksi hallitus vetäisi irtisanomisia helpottavan lakiesityksensä pois ja ammattiliitot lopettaisivat työtaistelunsa.

Samasta ratkaisuehdotuksesta uutisoinut Talouselämä (siirryt toiseen palveluun) muistutti omassa jutussaan, että keskusjärjestöt eivät ole saaneet liitoiltaan mandaattia neuvotella kauppatavarasta, jolla ostaa irtisanomislaki pois pöydältä.

Järjestöt: Yhteisymmärrystä tai sopimusta ei ole olemassa

SAK:n Jarkko Eloranta ei vahvista, että tämä olisi järjestöjen esitys. Näin sanoo myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, jonka mukaan asiat ovat vasta keskustelun alla.

– Mitään yhteisymmärrystä puhumattakaan sopimuksesta ei ole olemassa, totesi puolestaan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi Twitterissä, että liitto tukee sovun löytymistä, vaikkei olekaan osapuoli asiassa. Häkämies viittasi Verkkouutisten juttuun, mutta ei suoraan ottanut kantaa siinä esitettyyn ratkaisuehdotukseen.

Kuntantyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen toisti niin ikään Ylelle, että mistään ei ole vielä sovittu.

Orpo: Toteuttamiskelpoisia ehdotuksia voidaan pohtia

Kiistan aiheena oleva irtisanomisia pienissä yrityksissä helpottava lakiesitys on parhaillaan lainsäädännön arviointineuvoston käsittelyssä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei maanantaina Ylen haastattelussa nostanut esille uusia ratkaisuja.

– Virallisia neuvotteluja ei ole käynnissä, mutta keskusteluja kyllä käydään, Orpo sanoi.

– Jos ilmenee toteuttamiskelpoisia ratkaisuehdotuksia, joilla on vastaavia työllisyysvaikutuksia, niin asiaa voidaan pohtia.

Orpolle ei kuitenkaan kelvannut tämänpäiväinen Tehyn pomojen ehdotus (siirryt toiseen palveluun) paikallisen sopimisen helpottamisesta.

– Tällaisenaan se ei lisää työmarkkinoiden joustavuutta.

Hallitus pitää tänään iltapäivällä säännöllisen strategiapalaverinsa, jossa myös työmarkkinatilannetta todennäköisesti käsitellään.

Pääministeri Sipilä ei ole kommentoinut kiistaa sen jälkeen, kun Teollisuusliitto irtisanoi perjantaina niin sanottuun kiky-sopimukseen liittyviä työajanpidennyksiä.

Sipilän esikunnasta viestitettiin maanantaina Ylelle, että uutta tietoa ei ole ainakaan ennen strategiapalaveria luvassa.

Juuttua on muokattu klo 15:38: lisätty tieto Sipilän tapaamisesta SAK:n puheenjohtajan ja liittojohtajien kanssa.

Juttua on muokattu klo 16:22: lisätty Elorannan kommentit jutun alkuun.

Lue lisää:

SAK:n ja EK:n pomot seuraavat pattitilannetta huolestuneina – "Ratkotaan nyt tämä ja pyritään sitten korjaamaan jäljet"

Analyysi: Teollisuusliiton hyökkäys kilpailukykysopimusta vastaan kertoo kiistan perimmäisistä syistä

Työministeri Lindström työmarkkinakuohunnasta: Ratkaisu ei löydy kuin sillä, että jokainen tulee vähän vastaan

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro kertoivat uusista lakoista, Sipilä ei kommentoinut uutta kuohuntaa – Yle seurasi perjantain työmarkkinakuohuntaa

Työtaistelutoimet hallituksen irtisanomislakia vastaan kovenevat: Teollisuusliitto suunnittelee usean päivän lakkoa