Koko maakunta toivoo Rauman henkilöjunaliikenteen avaamista

Satakuntaliitto haluaa myös Porin ja Tampereen väliselle reitille lisää liikennettä.

Rauma
Juna asemalla
Satakuntaliitto haluaa saada henkilöjunayhteyden Raumalta Tampereelle.Tiia Hemminki / Yle

Satakuntaliitto tukee ajatusta Rauman ja Tampereen välisen henkilöjunaliikenteen avaamisesta. Kyse on liikenne- ja viestintäministeriön kokeilusta, jossa selvitetään alueellista junaliikennettä vuodesta 2020 alkaen.

Maakuntahallitus katsoo, että junayhteys edistäisi matkailun kehittämistä ja kehittäisi työmatkaliikennettä.

Jos liikenneministeriö ottaa Rauman ja Tampereen välisen henkilöjunaliikenteen kokeiluun ja yhteys avattaisiin, myös Porin ja Tampereen välinen junayhteys voisi nopeutua. Tämä johtuu siitä, että Rauman-juna keräisi matkustajat Kokemäen ja Tampereen välisiltä asemilta ja Porin-juna ajaisi Kokemäen ja Tampereen välin ilman pysähdyksiä.

Junat kulkivat 80-luvulla

Rauman kaupunki on halunnut avata henkilöjunaliikenne uudestaan jo useiden vuosien ajan. Vuonna 2016 Rauman kaupungin teettämässä selvityksessä arvioitiin, että junayhteyttä käyttäisi vuosittain 70 000–100 000 matkustajaa.

VR ei ole pitänyt liikenteen aloittamista taloudellisesti kannattavana.

Rauman rautatien henkilöliikenne loppui 1980-luvulla. Sen jälkeen junamatkustajia on kuljetettu vielä 2000-luvulla Raumalle Kokemäen juna-asemalta linja-autoilla.

Lisää vuoroja Porista?

Satakuntaliitto toivoo myös Porin ja Tempereen väliseen liikenteeseen lisää vuoroja. Tavoitteena on saada muun muassa Porista Tampereelle uusi, myöhäinen iltavuoro.

Maakuntahallitukseen mukaan uudet vuorot edistäisivät työmatka- ja opiskeluliikennettä.