1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työntekijät

Turvatarkastajat osoittivat mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla – taustalla syöpäkampanjaa näkyvästi tukeneen työntekijän potkut

Ulosmarssi päättyi iltapäivällä ennen viittä.

Kuva: Yle

Ilmailualan unioniin IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat järjestivät maanantaina ulosmarssin Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Mielenilmauksellaan turvatarkastajat vastustivat lentoasemalla Airprolle työskennelleen miehen irtisanomista. Airpro irtisanoi hyväntekeväisyyskampanja Roosa nauhan merkkiä työasussaan käyttäneen miehen. Ensimmäisenä asiasta kertoi Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Syöpäsäätiön järjestämä Roosa nauha -keräys tukee naisten syöpien tutkimusta ja syöpään sairastuneita.

IAU:n varapuheenjohtaja Pekka Kähkönen kertoi päivällä puhelimitse, että ulosmarssi on alkanut kello 12 ja sen on määrä päättyä kello 16.30. Hän arvioi, että ulosmarssiin osallistuu 20–30 henkilöä, mikä vastaa ehkä noin kolmasosaa vuorossa olevista.

– He protestoivat työnantajan henkilöstöpolitiikkaa ja tietysti haluavat myös osoittaa solidaarisuutta tälle työkaverille, joka sai lopputilin, Kähkönen sanoo.

AirPron mukaan viisi ihmistä oli mukana ulosmarssissa.

Lentokentällä olevan Ylen toimittajan Esa Koivurannan mukaan terminaalissa oli rauhallista ulosmarssista huolimatta.

– Täällä ei ole ruuhkia turvatarkastuksissa, tosin nyt on hiljainen aika lähtevissä ja tulevissa lennoissa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Airpro: Työntekijää varoitettu toistuvasti

Muun muassa lentoasemien maapalveluja järjestävä Airpro korostaa, ettei irtisanomisen syynä ollut sinänsä Roosa nauha -merkki.

– Työntekijä on irtisanottu toistuvien tapausten vuoksi, joissa työntekijä on kieltäytynyt noudattamasta työasuohjeita vuorojen aikana, kertoo Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula.

Hattulan mukaan samasta asiasta on käyty useita keskusteluja, ja työntekijää on pyydetty muuttamaan toimintaansa. Työntekijä oli myös saanut kirjallisen varoituksen työnantajan ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Monet käyttävät Roosa nauha -merkkiä lentoasemalla

IAU:n Kähkösen mukaan asiaan liittyy monenlaisia ulottuvuuksia. Hän kertoo, että Helsinki-Vantaan lentokentällä muun muassa osa Finnairin ja Airpron omistavan Finavian työntekijöistä pitää Roosa nauha -merkkiä lokakuun ajan.

Kähkösen mukaan myös vartiointifirma Avarnin työntekijät käyttävät Roosa nauha -merkkiä. Avarnin työntekijät tekevät samaa työtä kuin Airpron henkilöstö.

Kähkönen kertoo, että Avarnin väki on airprolaisten ulosmarssin aikana paikannut tänään turvatarkastajavajetta.

Airpron työntekijöiden työsopimuksessa sopijaosapuolena on IAU. Avarnin väki noudattaa Palvelualojen ammattiliitto Pamin työsopimusta.

Kähkösen tiedossa ei ole, että mielenilmauksia olisi tulossa lisää. Hän kertoo, että Airpron irtisanoma työntekijä suunnittelee potkujensa riitauttamista. Työntekijä haluaa selvittää, oliko irtisanominen laillinen vai laiton.

– Työnantajan reagointi tuntuu vähintääkin kohtuuttomalta, vaikka heillä olisikin nimellinen oikeus kieltää Roosa nauha -merkin käyttö. Kysymys on vain kuukauden kampanjasta, jossa myös työnantaja itse on mukana, niin tämä kuulostaa vähintääkin erikoiselta, Kähkönen sanoo.

Työnantaja vetoaa yhteisiin pelisääntöihin

Airpron toimitusjohtajan Janne Hattulan mukaan nyt irtisanottu työntekijä oli tekemässä aloitetta, jonka seurauksena Airpro lähti yhtiönä tukemaan neljää hyväntekeväisyyskohdetta. Niistä yksi on Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja.

Henkilökohtaisen tuen ilmaukset eivät ole Hattulan mukaan silti sallittuja osana työasua:

– Meillä on yli 1 500 työntekijää ja yhteiset pelisäännöt siitä, että ylimääräisiä merkkejä, pinssejä tai koruja ei meillä sallita osana työasuja. Linjattiin, ettei lähdetä yhteen kampanjaan tarjoamaan merkkejä, vaan osallistutaan lahjoituksella. Linjaus on tasapuolinen näitä hyväntekeväisyyskohteita ja henkilöstöä kohtaan, Hattula perustelee.

Hattulan mukaan Airprossa saatetaan arvioidaan uudestaan, mitkä yhtiön tavat hyväntekeväisyyden suhteen ovat, mutta "toistaiseksi tämän syksyn kampanjat viedään läpi alkuperäisen suunnitelman mukaan".

Uutista on päivitetty klo 15.02: Lisätty Airpron toimitusjohtajan kommentit.