Rovaniemen uuden uimahallin rakentaminen alkaa jo ensi vuonna? - "Saa nähdä miten sille käy"

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) arvioi, että päättäjät saattavat siirtää uimahallin rakentamisen alkamaan vuonna 2020.

Rovaniemi
Liisa Ansala Rovaniemen kaupunginvaltuuston salin lehtereillä.
Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.).Maija-Liisa Juntti / Yle

Rovaniemen uuden uimahallin rakentaminen alkaa jo ensi vuonna, esittää Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen. Lotvosen talousarvioesitys julkistettiin maanantaina.

Lotvosen esitystä uimahallin rakentamisesta voidaan pitää yllättävänä, sillä kaupungin päättäjät ovat aiemmin sopineet valtuustosopimuksessa, että uimahallin rakentaminen Ounasvaaralle alkaa vasta vuonna 2020.

Lotvosen mukaan uimahallin rakentamisen aloittamisajankohta on määritelty valtuustosopimuksessa "hieman epämääräisesti".

– Siinä lukee, että aikataulutus sovitaan nyt budjetissa, Lotvonen sanoo.

Mikä kiire kaupunginjohtajalla ja virkamiehillä on uuden uimahallin rakentamisen kanssa, Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.)?

– Voisin veikata, että perusajatus lähtee siitä, että suunnittelu on jo niin pitkällä että se pystyttäisiin aloittamaan jo ensi vuonna. Saa nähdä miten sille käy päätöksenteossa, että palataanko valtuustosopimuksen aikatauluun, että se alkaisi vuonna 2020, Ansala vastaa.

"Turha hukata miljoonia"

Kaupunginjohtaja korostaa Ounasvaaran uuden uimahallin tärkeyttä.

– Kun sote- ja maakuntauudistus tulevat vuonna 2021, silloin meidän täytyy kiinnittää nykyistä enemmän huomiota ennaltaehkäisevään toimintaan. Uusi uimahalli palvelee koko kaupunkia paljon paremmin kuin nykyinen, vanha ja pieni halli. Uusi uimahalli on nimenomaan elinvoiman kannalta tärkeä hanke, Lotvonen perustelee.

Lotvosen mielestä uuden uimahallin rakentamista on kiirehdittävä myös siksi, että Lapin urheiluopiston nykyinen uimahalli on suljettava ja purettava.

– Meidän on turha hukata miljoonia ja odottaa asian kehittymistä. Nyt pitää rohkeasti lähteä toimeen, Lotvonen opastaa.

Rovaniemen uuden uimahallin hinnaksi on arvioitu noin 22 miljoonaa euroa.

"Katsotaan, onko veronkorotus ok vai ei"

Lotvonen esittää myös rovaniemeläisten tuloveroprosentin korottamista puolella prosenttiyksiköllä 21,5:een. Rovaniemen kaupunginhallitus tyrmäsi Lotvosen veronkorotusaikeet viime kesäkuussa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala, eikö renki tottele isäntiä?

– Minusta tässä ei ole sellaisesta kyse. Kaupunginjohtaja on saanut tehdä oman harkintansa siitä, miten kaupungin palvelut pitää rahoittaa. En ole ollenkaan pahoillani siitä että hän on asiaa miettinyt, mutta nyt mennään siihen päätöksenteon vaiheeseen ja katsotaan miten meidän luottamushenkilöt siihen suhtautuu, että onko tämä veronkorotus ok vai ei, Ansala vastaa.

Lotvonen esittää myös, että kaupunki ottaisi ensi vuonna runsaat 60 miljoonaa euroa lisää lainaa.

Ansalan mukaan isonkaan lainan nostaminen ei ole huolestuttavaa, kunhan se otetaan järkevistä syistä.

– Velanotto on perusteltua kun se menee investointeihin. Kyllähän me haluamme korjata koulut ja saada sisäilmaongelmat poistumaan. Toisaalta pitää tehdä myös kehittäviä investointeja. Sinänsä lainan ottaminen ei ole mitenkään väärin, mutta täytyy olla tarkkaan laskettuna, että se voidaan pystytään maksamaan takaisin ja että se on suhteessa kaupungin tuloihin ja menoihin.

Ensi vuonna kaupungin ja sen omistamien yhtiöiden yhteenlaskettu lainamäärä nousisi 264 miljoonaan euroon. Lotvosen mukaan tästä huolimatta Rovaniemen kaupungin velkamäärä asukasta kohti on vähemmän kuin maan kunnilla keskimäärin.

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä ensi viikolla. Kaupunginvaltuusto päättää siitä 12. marraskuuta.