1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taipalsaari

"Kohta ei ole koko Taipalsaarta, jos ei tehdä jotain" – Konsultti maalasi kuntalaisille maanantai-iltana karun kuvan kunnan taloudesta

Taipalsaarella tullaan perkaamaan ainakin päiväkodit ja koulut.

Taipalsaari
Taipalsaari kunnantalo
Taipalsaaren taloudellinen tilanne on heikentynyt vuodesta 2014 saakka. Nyt siitä uhkaa tulla kriisikunta.Yle

– Tämä on vakava tilanne, haluan että ymmärrätte sen, näin sanoo hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä Taipalsaaren valtuustosaliin kokoontuneille kuntalaisille.

Mikäli Taipalsaari aikoo säilyttää itsenäisyytensä, sillä on edessään suuria rakenteellisia muutoksia. Juustohöylä ei enää pelasta tätä kuntaa.

– Kohta ei ole koko Taipalsaarta, jos ei tehdä jotain, kuvailee Laesterä.

Kunnan taloudellinen tilanne on heikentynyt vuodesta 2014 saakka. Kunnan kuluvan vuoden alijäämäennuste on noin kaksi miljoonaa euroa. Toteutuessaan sellaisenaan kunnalle syntyy kuntalain mukainen alijäämän kattamisvelvoite.

– Jos kunta jatkaa näin, niin noutaja kutsuu vuonna 2020 tai 2021, eli pelkona on itsehallinnon menettäminen, toteaa hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä Perlacon Oy:stä.

Laesterän mukaan kunnan säilyminen itsenäisenä on vielä mahdollista, mutta se vaatii palvelurakenteen karsimista.

– Palvelurakennetta on katsottu alustavasti, kaikkialta pitää rouhaista syvältä.

Millaisia keinoja Taipalsaaren kokoisella kunnalla on?

Konsultti Laesterän mukaan Taipalsaari välttää kriisikunnan uhan, mikäli se löytää säästöjä ensi vuonna miljoonan ja toisen sitä seuraavana.

–Koko keinovalikoima käydään läpi. Tämän kokoisessa kunnassa katsotaan esimerkiksi varhaiskasvatus ja perusopetus, lukio jos on, sanoo Laesterä.

Konsulttiryhmän yhteenvedossa sanotaan, etteivät veronkorotukset ole ensisijainen vaihtoehto.

Taipalsaaren kunnan ali/ylijäämä 1000€

2013

2014

2015

2016

2017

1393

-113

-766

-2066

-1900

Eero Laesterän mukaan Taipalsaaren osalta kyse on siitä, että kunnan käyttötalous on pettänyt alta.

– Verotettavat tulot eivät ole kehittyneet kuten ennen, valtionosuudet ovat pienentyneet ja Taipalsaari on jakanut kuntalaisille jotain sellaista kivaa, mihin kunnalla ei olisi ollut varaa.

Siihen, mitä tämä palvelu on ollut, ei Laesterä vielä osaa ottaa kantaa.

Kotiseutu-usko vai kotiseutu-uho?

Yksi iso tekijä Taipalsaaren talouskurimuksessa on jääräpäinen usko parempaan tulevaisuuteen. Kunnassa on selvästi uskottu siihen, että asukasluku kääntyy vielä nousuun. Tämä näkyy Laesterän mukaan siinä, että kunnan palvelut on tarkoitettu suuremmalle asukasmäärällä, mitä kunnassa oikeasti on.

– Olen taipalsaarelaisia tavannut aiemminkin ja kunnassa on vahva kotiseutu-usko ja suorastaan uho. On uskottu, ettei maailman pahuus ulotu Taipalsaarelle asti.

Laesterä kehottaa maanantai-illaksi valtuustosaliin kerääntyneitä kuntalaisia unohtamaan syyttelyn ja menneiden kaivelun ja keskittyä täysin tulevaan. Kysyttäessä kunnan aiemmasta taloudenpidosta hän sanoo:

– En tiedä, että ollaanko oltu hereillä vai nukuksissa, mutta enemmän olisi saanut olla hereillä. Tämä tilanne ei ole tullut yllättäen.

Lue seuraavaksi