HalpaHalli antoi periksi muuttuneiden kulutustapojen edessä: kristillisistä arvoistaan tunnettu yhtiö ei enää pyhitä lepopäivää

Alkoholi ja tupakkatuotteet pysyvät kuitenkin ainakin vielä poissa myymälöiden hyllyiltä.

aukioloajat
Kuvassa on Halpa Hallin julkisivu
HalpaHalli-yhtiön pääpaikka sijaitsee KokkolassaHeini Holopainen / Yle

Toimitusjohtaja Janne Ylinen on tyytyväinen. Päätös sunnuntai-aukiolosta ei ollut helppo, mutta pakollinen, jos kokkolalaisyhtiö aikoo pysyä mukana kuluttajien ostoskäyttäytymisessä ja kilpailussa.

Päätös on historiallinen, koska pian 50-vuotias HalpaHalli on aina pitänyt kiinni kristillisistä arvoistaan, esimerkiksi lepopäivän pyhittämisestä.

– Emme voi taistella tuulimyllyjä vastaan ja muuttaa ihmisten ostokäyttäytymistä, joka yhä enemmän on painottunut viikonloppuun, sanoo Ylinen.

Parisenkymmentä vuotta yhtiötä luotsannut Janne Ylinen aloitti tavarataloketjun päivittämisen nykypäivän kuluttajatottumuksien suuntaan pari vuotta sitten. 2016 tehty päätös juhlapyhien aukioloajoista oli jo askel tulevaa kohti.

Lepopäivästä luopuminen on toimitusjohtajan mukaan kova paikka yhtiön perustajalle ja hallituksen puheenjohtajalle Esko Yliselle. Isä ja poika ovat käyneet asiasta rakentavaa keskustelua.

– Arvostan, että isä kantaa vastuunsa tässäkin asiassa ja näkee, että tämä on hyödyksi asiakkaille, työntekijöille ja yhtiölle.

Samalle viivalle muiden kanssa

Sunnuntain lepopäivän pyhittäminen on ollut HalpaHallille tärkeä asia. Onko tarkoitus tinkiä kristillisistä periaatteista kokonaan?

– Ei missään nimessä, mutta jokainen miettikööt arvoasioita sydämessään itse, me emme voi niitä väkisin vääntää ihmisille. Kauppa on ihmisiä ja tavaroiden ostamista varten olemassa. Jokainen voi kuitenkin pitää omassa sydämessään arvonsa.

Janne Ylisen mukaan on hieno ajatus, jos ihmiset osaisivat ymmärtää lepopäivän merkityksen, oli se sitten heille mikä viikonpäivä tahansa. Kaupan on kuitenkin hänen mukaansa elettävä maailman ja yhteiskunnan muutoksissa.

36 myymälän HalpaHalli-ketjussa ei myydä alkoholia ja tupakkatuotteita. Mureneeko myös tämä Esko-isän aikoinaan tekemä tiukka linjaus tulevaisuudessa?

Janne Ylisen mukaan sunnuntain aukiolopäätöksellä ei ole mitään tekemistä tavarataloketjun tuotevalikoiman kanssa, eikä hän halua spekuloida asialla.

– Meillä on alkoholittomia tuotteita valikoimissa ja uskon niiden riittävän hyvin.

Sunnuntai-päätöstä hän pitää taloudellisesti tärkeänä.

– Yhtiöllä on 1500 ihmistä töissä. Asiakkaat maksavat palkkamme. Olen huojentunut, että asetumme tasavertaiseen kilpailuun muiden kanssa. Henkilökunta pitää historiallista päätöstämme hyvänä asiana. Uskon, että asiakkaatkin.