Mikä ihmeen pinkki päätön kanahirviö vedessä leijuu? Sukeltajat löysivät Meksikonlahdella elävän merimakkaralajin Antarktiksen vesiltä

Eteläisen jäämeren eliöstöstä saadaan lisää tietoa uuden kamerajärjestelmän avulla.

Eteläinen jäämeri
Harvinainen merimakkara löytyi Eteläiseltä jäämereltä
Harvinainen merimakkara löytyi Eteläiseltä jäämereltä

Merimakkaralajeja tunnetaan (siirryt toiseen palveluun) noin 1 250, ja ne elävät pääosin trooppisilla merialueilla.

Australian ympäristöministeriön alainen Antarktinen osasto julkaisi sunnuntaina kuvaa syvällä elävästä merimakkaralajista, jonka tieteellinen nimi on Enypniastes eximia. Sillä on ihan puolivirallinen lempinimikin, "päätön kanahirvio" – jolta se kieltämättä näyttää.

Aiemmin tästä harvinaisesta lajista on saatu kuvia ainoastaan Meksikonlahdella (siirryt toiseen palveluun). Nyt tutkijat törmäsivät merimakkaraan Eteläiseltä jäämerellä, Itä-Etelämantereen läheisyydessä.

Kuvaamisessa käytettiin vedenalaista kameraa, joka on kehitetty hammaskalan kaupallista pitkäsiimakalastusta (siirryt toiseen palveluun) varten. Hammaskalat voivat kasvaa yli parimetrisiksi, joten siimojen pitää olla vahvoja.

– Osa kuvaamastamme materiaalista on henkeäsalpaavaa, näemme kuvissa lajeja, joita emme ole ennen nähneet täällä päin maailmaa, sanoi Antarktisen osaston ohjelmajohtaja, tohtori Dirk Welsford.

Kuten muutkin merimakkarat, Enypniastes eximia viihtyy enimmäkseen pohjassa, siivilöiden pohjasedimentin pinnalta planktonia ruuaksi. Välillä se kuitenkin ui, varsinkin jos läheisyydessä on jokin peto. Koska merimakkaroilla ei ole varsinaisia aivoja, sen liikkuminen on epämääräistä. Hermot sillä kyllä on, ja ne reagoivat kosketukseen ja valoon.

Australialaisten saamaa kuvamateriaalia esitellään Hobartissa tänään alkavassa Antarktiksen merieläimistön suojelua käsittelevässä kokouksessa.