Tuukka Temosen ohjaama Valmentaja-elokuva floppasi pahasti ensi-iltaviikonloppunaan: "Nyt seuraa vakava itsetutkiskelu"

Elokuva keräsi vain reilut 1800 katsojaa.

elokuvat
Kuvausryhmä koolla
Pyry Sarkiola / Yle

Tuukka Temosen ohjaama Valmentaja-elokuva ei ole löytänyt riittävästi katsojia elokuvateattereissa.

Jari Sarasvuosta kertova elokuva keräsi ensi-iltaviikonloppuna runsaat 1800 katsojaa. Kokonaisuudessaan sen on nähnyt 7317 katsojaa, joista suuri osa ennakkonäytöksissä.

Temosen oma katsojatavoite oli aivan toista luokkaa.

– Paperilla meillä on tavoitteena 70 000–150 000, joka osittain perustuu siihen, että Sarasvuolla on 170 000 Twitter-seuraajaa, laskee Temonen.

Temonen ei löydä yksittäistä syytä elokuvan yleisökatoon.

– Sisällöllisesti se on hyvä, mutta katsojat eivät ole sitä löytäneet. Se on viihdyttävä ja vauhdikas, eikä niin provosoiva, mitä markkinointimateriaali antaa ymmärtää. Sitä paitsi se on suuren yleisön makuun tehty, listaa Tuukka Temonen.

– Ehkä Jari Sarasvuo ärsyttää, ehkä minä ärsytän niin paljon, että kotimaista elokuvaa ei haluta tukea, jatkaa Temonen.

"Lainaa ei kannata enää ottaa"

Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun) Temonen kirjoittaa, että nyt seuraa vakava itsetutkiskelu, ruoskiminen ja viiltävä analyysi flopin syistä. Tällä hän viittaa tuleviin töihinsä.

– Sehän tarkoittaa muun muassa sitä, että lainaa ei kannata enää ottaa elokuvan tekemiseen ja pitää myös varmistaa, että omasta työstään saa jonkinlaisen palkkion, mitä nyt ei tapahdu.

Temonen on vaimonsa Olga Temosen kanssa markkinoinut elokuvaa ahkerasti kiertäen eri tilaisuuksia. Ennakkomarkkinoinnissa elokuvan trailerin on nähnyt noin miljoona ihmistä.

– Näin markkinamiehen ominaisuudessa tuota joutuu pohtimaan, että miten mainostamme seuraavaa elokuvaa. Jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut helpompaa antaa markkinointi jonkun muun hoidettavaksi, mutta toisaalta se on meidän elokuvamme ja me osaamme siitä parhaiten puhua ja kertoa, perustelee Temonen.

Valmentaja-elokuva nähdään jossain vaiheessa tv-elokuvana. Tallennetta ei näillä näkymin ole tulossa.

– Jos katsojat eivät löydä elokuvateatteriin, niin miksi he haluaisivat ostaa tämän dvd-hyllystä, toteaa Temonen.

Valmentaja-elokuva kuvattiin Kouvolassa syksyllä 2017.

Uusi elokuva tiukalla budjetilla

Temosella on työn alla jo uusi elokuva, joka kertoo kouvolalaisesta pararatsastajasta Jaana Kivimäestä. Elokuvan pitäisi valmistua vuonna 2020.

– Tv-kanava meillä jo on tälle elokuvalle, ja elokuvasäätiö antaa osan rahoista. Tällaisen pararatsastajan tarina kiinnostaa varmasti myös yrityksiä ja yhteisöjä, toteaa Temonen luottavaisesti.

Talouden suhteen uuden elokuvan kanssa on oltava tiukempi.

– Meidän täytyy miettiä työryhmän koko ja kuvauspäivien määrä. Koko elokuva joudutaan nyt tekemään tiukemmalla. Helppoa siitä ei tule, sanoo Temonen.