Hyppää sisältöön

Verottaja näkee kaiken: Uber, Airbnb ja muu jakamistalous nousukiidossa – 2 400 asunnon "lyhytaikaista vuokraajaa" unohti ilmoittaa tulonsa

Verottaja muistaa kaikkia – myös Uberilla ja Airbnb:llä tienaavia. Verot ovat tänään otsikoissa kun viime vuoden verotiedot julkistetaan aamulla.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Jo useille tuhansille suomalaisille kertyy tuloja esimerkiksi Uberin, Airbnb:n ja e-urheilun kautta. Virtuaalivaluutoistakin kertyy voittoa tuhansille.

Verottajalle on haaste, että suomalaisenkin asiakkaan ja palveluntarjoajan välinen rahaliikenne hoituu esimerkiksi Hollannin tai Yhdysvaltojen kautta.

Kasvavista kansainvälisistä palkkioista kertyy verottajalle kuitenkin vain yleisluontoista tietoa.

Kansainvälisen tietojenvaihdon perusteella voidaan pyytää maksutietoja, mutta silloin pitäisi tietää tarkalleen kenen tietoja pyytää.

– Tämä on ongelma, myöntää verohallinnon ylitarkastaja, digitalouden riskivastaava Timo Puiro.

Digitalouden ilmiöt ovat vahvasti kasvamaan päin. Siksi verottaja on kiireellä viime vuosina kehittänyt keinoja nähdä rahavirtojen uudet puroset – pienet ja vähän suuremmatkin.

Kuva: Antti Parviala / Yle

Verottajan arvion mukaan “lyhytkaikaisesta vuokraustoiminnasta” eli käytännössä asunnon tai mökin vuokrauksesta Airbnb:n kautta saa tuloja jo 8800 suomalaista yksityishenkilöä ja 650 yritystä.

Huomattavan moni on unohtanut mainita lisätienestinsä veroilmoituksessa.

– Lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan liittyen ilmoituspuutteita löydettiin yli 2400 henkilöltä. Ilmoittamattoman vuokratulon yhteissumma on noin 7,1 miljoonaa euroa, Puiro laskee.

Mutta miten summat voi tietää, jos maksajat eivät kerro, eivätkä aina saajatkaan?

– EsimerkiAibnb:ltä ja Uberiltä saatuja tilityksiä haetaan tilitapahtumista datamainaus-menetelmin tekstianalyysillä, Puiro selittää

Käytännössä siis yhdistetään pankki- ja muuta maksuvälitystietoa ja katsotaan mistä raha tulee ja minne menee.

– Pystymme tunnistamaan toimijoita ja seuraamaan heidän ilmoittamiaan tuloja. Osaa on joudututtu valvomaan jälkikäteen ja muistuttamaan, että hei tiedossamme on että olette saanut tilityksiä, ettekä ehkä niitä ilmoittanut.

Uberin kohdalla voidaan odottaa selvää muutosta. Viime kesään saakka toiminta oli laitonta, eikä uber-ajoilla saatuja tuloja “ilmoittanut juuri kukaan”.

Verohallinnon ylitarkastaja Timo Puiro. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Kiinnijääneiltä kuljettajilta ei peritty veroa, vaan koko tienesti päätyi valtiolle menetettynä rikoshyötynä. Verottajan mukaan hieman yli tuhat henkeä sai viime vuonna tilityksiä uber-kuljetuksista.

Uber on ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun) että se toimittaa vuosittain veroviranomaiselle välitettyjen kuljetusten kokonaissummat. Vielä ei ole kokemusta miten yhteistyö alkaa sujua.

Digitalouden nouseva ilmiö on myös e-pelaaminen, jossa vuositulot nousevat Suomessakin jo satoihin tuhansiin euroihin.

Puiron mukaan e-urheilu -tuloja kertyy yli sadalle henkilölle. Verottajaa muistetaan vaihtelevasti.

– Vaikuttaa siltä, että noin kolmannes ei ole ilmoittanut näitä tuloja. Havaintojemme mukaan suurimmat e-urheilun tulot on kuitenkin ilmoitettu.

Kansainvälinen rahaliikenne saavuttaa uuden tason kun siirrytään euroista digivaluuttoihin. Virtuaalivaluutalla on Suomessakin laaja käyttäjäkunta.

– Verohallinto on kyennyt tunnistamaan kymmeniä tuhansia virtuaalivaluutan käyttäjiä ja tuhansia sellaisia käyttäjiä, jotka ovat saaneet niiden realisoinneista verotettavaa voittoa, Puiro tietää.

Puiron mukaan virtuaalivaluutalla saaduista ansioista “suurin osa veronalaisista voitoista” ilmoitetaan veroilmoituksessa. Keväällä niistä kerrottiin tuhansissa veroilmoituksissa.

Lue myös:

.
.