Vartiointialan lakko näkyy Kainuun sotessa – "Jos vartijaa ei saada, pitää soittaa yleiseen hätänumeroon"

Muutoin lakolla on Kainuussa vain vähäisiä vaikutuksia.

Ristijärvi
Vartija turvatarkastuslaitteiden kanssa keski-suomen oikeustalolla
Palvelualojen ammattiliitto PAM tiedotti tänään myös uudesta vartiointialaa koskevasta lakosta, joka alkaa 6. marraskuuta.Eveliina Matikainen / Yle

Noin 8 500 vartiointialan henkilöä aloitti tänään keskiviikkona lakon. Työtaistelun vaikutukset ovat Kainuussa maltilliset.

Esimerkiksi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymällä vartiointi hoidetaan esimiesvoimin.

– Lakko näkyy toiminnassa siten, että jos vartijaa ei saada, pitää soittaa yleiseen hätänumeroon. Päivystyksessä voi olla aggressiivisia potilaita, ja heitä varten tarvitaan vartijoita jopa päivittäin, kertoo sairaalainsinööri Veli-Pekka Mustonen.

Kajaanin Otanmäessä Transtechilla lakko ei näy mitenkään.

– Meidän vartijat kuuluvat Teknologiateollisuus ry:n ja Teollisuusliitto ry:n välisen työehtosopimuksen piirin. Näin ollen he ovat lakon ulkopuolella, sanoo Škoda Transtech Oy:n tehtaanjohtaja Marko Hurskainen.

Yle Kajaani ei saanut vastauksia lakon vaikutuksiin Terrafamelta. Myöskään Kainuussa toimivat vartiointiliikkeet Avarn Security ja Securitas eivät kommentoineet lakkoon liittyviä asioita.

Lakko liittyy alan työehtosopimusneuvotteluihin, joita on käyty viime keväästä asti. Eniten kiistaa on ollut palkankorotuksista.