1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. irtisanominen

Irtisanottu turvatarkastaja puolustaa tekoaan läheisensä rintasyövällä, "ei kaduta yhtään" – Airpro: työntekijää varoitettu useasti

Ilmailualan unioniin IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat järjestivät maanantaina ulosmarssin Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Patrik Leppäsen mukaan potkut johtuivat pelkästään Roosa nauhan pitämisestä työasussa työpaikalla. Kuva: Yle

Työasuohjeiden jatkuvasta laiminlyönnistä potkut saanut lentoaseman turvatarkastaja Patrik Leppänen puolustaa itsepintaista Roosa nauhan pitämistä työasunsa rintapielessä läheisensä vakavalla sairaudella.

– Kyse on henkilökohtaisesta asiasta. Läheinen henkilö sairastaa rintasyöpää, on useampaan otteeseen sairastanut sitä. Halusin tukea häntä, 22-vuotias Leppänen kertoo Ylelle.

Syöpäsäätiön järjestämä Roosa nauha -keräys tukee naisten syöpien tutkimusta ja syöpään sairastuneita. Kuukauden mittainen hyväntekeväisyyskampanja järjestetään kerran vuodessa lokakuussa.

Vuoden kiista

Leppäsen potkuihin johtanut nauhakiista sai alkunsa vuosi sitten, kun hän kiinnitti työasunsa rintaan Roosa nauhan. Hän piti sitä työpaikallaan Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa. Esimies käski poistaa nauhan.

Nyt lokakuussa Leppänen osti uuden nauhan, koska oletti sen sallituksi. Työnantaja Airpro kun oli aiemmin talvella päättänyt lähteä tukemaan Roosa nauha -kampanjaa, osin Leppäsen aloitteesta.

– Heti ekana päivänä esimies tuli huomauttamaan ja pari päivää myöhemmin tuli ylemmältä johdolta virallinen linjaus, että nauhaa ei saa käyttää. Työnantajan mukaan työasussa ei saa olla mitään ylimääräistä.

Leppänen jatkoi työtään nauha rinnassa.

– Rupesin toista vuotta putkeen taistelemaan nauhan puolesta ja perustelin samoilla asioilla kuin aiemminkin. Että Roosa nauha rinnassa olisi melkoinen pr-tempaus ja positiivista mainosta yhtiölle, jokainen lentomatkustaja kun kulkee turvatarkastuksen kautta.

Leppästä huomauteltiin edelleen tuloksetta nauhanpidosta. Lopulta, kuulemistilaisuuden päätteeksi hän sai kirjallisen varoituksen.

– Palasin työpisteelle Roosa nauha rinnassa. Saman tien sovittiin uusi kuulemistilaisuus ja lopulta tämä johti minun irtisanomiseeni viime perjantaina.

– Mitään muuta ei ollut taustalla kuin se nauhan käyttäminen. Nauha oli ensimmäinen, mistä sain kirjallisen varoituksen. Olin hoitanut työni 2,5 vuoden ajan moitteettomasti ja kiitettävästi.

Ulosmarssi lämmittää

Tänään maanantaina Ilmailualan unioniin IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat järjestivät ulosmarssin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mielenilmauksellaan turvatarkastajat vastustivat Leppäsen irtisanomista. Ulosmarssiiin osallistui suhteellisen pieni määrä ihmisiä.

Leppänen on otettu tuenilmauksesta.

– Lämmittää sydäntäni todella paljon, että minun takiani marssitaan ulos työpisteeltä. Se osoittaa, että minua arvostetaan ja että minä en ole yksin tässä.

– Arvostan joka ikistä, joka tukee mua tässä tilanteessa. Keneltäkään en ole kuullut sanoja, että miksi et ottanut nauhaa pois. Kaikki ovat antaneet pelkästään positiivista palautetta ja arvostaneet sitä, minkä puolesta taistelen. Kyse on tärkeästä kampanjasta monelle, koska syöpä koskettaa niin montaa ihmistä.

Leppänen ei ole vielä päättänyt, riitauttaako hän irtisanomisensa. Potkut tutkitaan ammattiliiton kanssa yksityiskohtia myöten ja sitten päätetään jatkosta.

Omasta, potkuihin johtaneesta toiminnastaan hänellä on selkeä mielipide.

– Ei kaduta yhtään. Tästä eteenpäin jatkan positiivisella asenteella ja hymy huulilla, mikä on minulle ominaista. Siksi olen ollut pidetty työntekijä ja sen takia työkaverit marssivat ulos turvatarkastuksesta, Leppänen päättää.

Työnantaja: työasussa ei ylimääräistä

Muun muassa lentoasemien maapalveluja järjestävä Airpro korostaa, ettei irtisanomisen syynä ollut sinänsä Roosa nauha -merkki.

– Työntekijä on irtisanottu toistuvien tapausten vuoksi, joissa työntekijä on kieltäytynyt noudattamasta työasuohjeita vuorojen aikana, kertoo Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula.

Hattulan mukaan samasta asiasta on käyty useita keskusteluja ja työntekijää on pyydetty muuttamaan toimintaansa. Työntekijä oli myös saanut kirjallisen varoituksen työnantajan ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Henkilökohtaisen tuen ilmaukset eivät ole Hattulan mukaan sallittuja osana työasua:

– Meillä on yli 1 500 työntekijää ja yhteiset pelisäännöt siitä, että ylimääräisiä merkkejä, pinssejä tai koruja ei meillä sallita osana työasuja.

Lue lisää:

Turvatarkastajat osoittivat mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla – taustalla syöpäkampanjaa näkyvästi tukeneen työntekijän potkut

Professori Roosa nauha -episodista: "Työntekijä osoitti aikamoista itsepintaisuutta"