1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Botnia-palkinnon sai tietokirja, joka paneutuu syrjäkylien ihmisten elämään – "Ihmisillä on aika karikatyyrinen kuva syrjäisillä seuduilla asuvista"

Jenni Räinän haastatteluihin perustuvat tekstit ja Vesa Rannan valokuvat avaavat lukijalle tilaisuuden kohdata joukon maaseudun ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta valinneet elämisen syrjäseudulla.

kulttuuri
Botnia-voittajat 2018 Vesa Ranta ja Jenni Räinä.
Vesa Ranta ja Jenni Räinä pokkasivat historian toisen Botnia-palkinnon.Marko Väänänen / Yle

Oulun kirjailijaseuran Botnia-palkinnon on voittanut tänä vuonna toimittaja Jenni Räinän ja valokuvaaja Vesa Rannan tietokirja Reunalla - tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä.

Jenni Räinän haastatteluihin perustuvat tekstit ja Vesa Rannan valokuvat avaavat lukijalle tilaisuuden kohdata joukon maaseudun ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta valinneet elämisen syrjäseudulla tai jopa vastavirtaan kulkemisen. Kirjan haastateltavat löytyivät Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta.

Botnia-palkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä. Palkinnon summa on 10 000 euroa.

Ihmisillä vääristynyt kuva maaseudusta

Ajatus Reunalla -kirjasta on kytenyt freelance-toimittaja Jenni Räinän päässä pitkään.

– Kirja on ollut mielessä siitä lähtien, kun lähdin opiskelemaan kaupunkiin 2000-luvun alussa. Ajattelin jo tuolloin, että ihmisillä on aika karikatyyrinen kuva syrjäisillä seuduilla asuvista. Sitä olen tässä teoksessa avannut.

Räinä on itse kotoisin pienestä pohjoispohjalaisesta Hyryn kylästä.

Voimaa kirjan kirjoittamiseen Räinä kertoo saaneensa vuonna 2014 siirryttyään freelancertoimittajaksi. Aikaa kirjoittamiseen vihdoin löytyi. Palkinto innostaa voittajaa.

– Ylipäätään Botnia-palkinto on hieno asia. Se nostaa pohjoista kulttuurielämää ja osaamista merkittävästi. Tällainen palkinto on kunnia saada. Kiitos vaan kaikille kirjan haastateltaville suuresta panoksesta, Räinä toteaa.

Ajatus terävöityi automatkoilla

Räinän tavoin maaseudulta Muhokselta kotoisin oleva valokuvaaja Vesa Ranta on huojentunut palkinnosta. Kirjan työstäminen voittajaluokkaan perustuu Rannan mukaan mutkattomaan yhteistyöhön kirjoittajan kanssa.

– Minua kiehtoo kaikki muutos. Ja nyt muutos on näkyvissä maaseudulla vahvemmin kuin koskaan. Kun kohdalle sattui toimittaja, jota kiinnosti sama aihe, niin työprosessi oli helppo. Ajeltiin autolla varmaankin lähes 10 000 kilometriä maaseudulla, minkä vuoksi ehdimme aika paljon teroittaa visiotamme noilla automatkoilla, Vesa Ranta kertoo.

Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja Antti Leikas on erityisen iloinen, että palkinnon sai tänä vuonna tietokirja.

– Olen äärettömän iloinen. Kun tätä palkintoa perustettiin, ajatuksena oli, että palkittaviksi kelpuutetaan kaikki kirjallisuuden lajit. Viime vuonna voitti romaani ja nyt tietokirja. Hieno asia, Leikas tuulettelee.

Botnia-palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. Silloin palkinnon voitti kuusamolaiskirjailija Minna Rytisalo teoksellaan Lempi.

Lue seuraavaksi