Aikuinen! Etkö viihdy leikkipuistossa? Lue vinkit elämyksellisiin puistoihin

Eikö ahterisi mahdu leikkipuiston keinuun? Tai onko sinulla yksinkertaisesti tylsää? Et ole yksin, eikä syy välttämättä ole sinussa. Puistojen suunnittelussa ei ole otettu huomioon aikuisten viihtyvyyttä, vaikka hekin viettävät niissä paljon aikaa.

vanhemmuus
Lapsi keinuu leikkipuistossa seisoalleen.
Wasim Khuzam / Yle

Suomen leikkipuistoissa korostuu vauhdikas liikunnallisuus, ei esimerkiksi visuaalisuus tai mielikuvitus. Aikuisen rooliksi leikkipuistossa jää usein pelkkä leikin valvominen. Leikkipuistolaitteiden mittasuhteet ovat aikuiselle liian ahtaita, joten liikkumaan halukaskin aikuinen jää maan pinnalle tai hiekkalaatikon reunalle.

Harva aikuinen nauttii leikkipuistolaitteiden tarjoamasta liikkumisesta, mutta moni saattaisi nauttia jostakin elämyksellisemmästä tekemisestä itsekseen tai yhdessä lapsen kanssa.

Innostaviakin puistoja Suomessa on. Monet niistä on suunniteltu yhteistyössä taiteilijoiden kanssa, jolloin liikunnan lisäksi puistoon on pyritty tuomaan mielikuvitusta ruokkivia asioita ja esteettisiä elämyksiä. Tällainen puisto kiinnostaa sekä lasta että aikuista ja tekee käynnistä jaetun ilon. Valitsimme tärppejä eri kaupungeista.

Tiitiäisen satupuisto, Tampere

Tiitiäisen satupuisto perustuu Kirsi Kunnaksen runoihin ja sieltä voikin bongata Jaakko Vaakko Vesirotan, Herra Pii Poon ja tunteellisen siilin. Puiston suunnittelussa yhdistyvät taide ja toiminnallisuus.

Tiitiäisen satupuisto Tampereella iltavalaistuksessa
Susanna Lyly

Keskellä puistoa on varsinkin hämärän aikaan tunnelmallinen satunurkkaus; valtava nojatuoli, jota taikurin hatun muotoiset jakkarat ympäröivät. Puiston erikoiset muodot ja värit innostavat aikuistakin leikkimään ja hyppimään trampoliinilla.

Runovinkki: Kunnaksen runo herra Pii Poosta antaa ideaa sopiviin retkieväisiin:

Herra Pii Poo/ oli taikuri.

Hän huusi: hii hoo!/ ja maata polkaisi

ja taikoi: rusinoita/ mansikoita/ omenoita/ perunoita

porkkanoita/ prinsessoita/ makkaroita,

siis/ herra Pii Poo/ oli noita.

(Kirsi Kunnas: Herra Pii Poo)

Katariinan meripuisto, Kotka

Vanhan öljysataman päälle 2000-luvun alussa rakennettu Katariinan meripuisto ei ole kokonaan lasten, mutta siellä on skeittiramppi ja peräti kaksi leikkipuistoa.

Majakoiden pienoismalleja Katariinan meripuistossa Kotkassa.
Jukka Hesselgren

Leikkipuistoista toinen on muumiteemainen ja meren puolella olevassa puistossa on muun muassa trampoliineja. Isoissa keinuissa näkyy usein myös aikuisia keinumassa.

Avara maisema ja meren läheisyys ovat elämyksiä jo itsessään ja tässä puistossa toteutuu mukavasti se ajatus, että lapsia kiehtovan tekemisen ei tarvitse aina olla touhuamista tai liikuntaa. Puiston on suunnitellut Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonenja se on saanut Vuoden Ympäristörakenne -palkinnon vuonna 2012.

Puistoon rakennettu kivinen mietiskelylabyrintti on kiertäjälleen yli kilometrin mittainen matka ja perille keskustaan päästyä on palkintona mahdollisuus kuunnella, miten labyrintti muuttaa puhetta tai käsien taputuksen ääntä.

Meripuistossa on myös muita koko perhettä kiinnostavia kohteita: valaistuja itäisen Suomenlahden majakoiden pienoismalleja, näkötorni sekä grillipaikkoja.

Lauluvinkki: Kotka on merenkulkijoiden ja satamakapakoiden kaupunki. Matkalla Katariinan meripuistoon voi tunnelmaan virittäytyä laulamalla haikeita merimieslauluja.

Kotkan poikii, ilman siipii

Maailman myrskyt keinuttaa

Taakse jäivät, nuoruuspäivät

Takaisin ei niitä saa

Laulut tuulen, nuo vain kuulen

Enkä tiedä kauniimpaa

(Juha Vainio: Kotkan poikii ilman siipii)

Launeen perhepuisto, Lahti

Launeen perhepuiston tämänkesäinen hitti on uusi linna, jonka korkeiden muurien sisäpuolella on jos jonkinlaista kiipeilytelinettä ja leikkivälinettä, joista osa on jopa sähköllä toimivia, kuten linnanpihan tanssipeli, joka varmasti innostaa aikuistakin.

Leikkilinna Launeen perhepuistosta Lahdesta
Mikko Tuomikoski / Yle

Linnan lisäksi laajassa puistossa on mm. skeittikenttä, liikennepuisto ja grillauspaikka.

Eväsvinkki: Perhepuiston linnan härpäkkeissä temppuilu on sen verran rankkaa puuhaa, että eväiden on parasta olla energiapitoisia. Täydellinen ratkaisu on kurvata lähtiessä paikallisen ravintolan kautta hakemassa mukaan lahtelainen klassikko, lihamuki.

Tämä pelkällä kebablihalla täytetty pahvimuki ei jätä eleettömyydessään ketään kylmäksi. Ei edes kasvissyöjää, joka voi tilata oman versionsa vehnäproteiinipohjaisesta kasviskebabista valmistettuna.

Pelle Hermannin puisto, Pori

Porin Kirjurinluoto on keskustan tuntumassa sijaitseva suuri puistoalue. Pelle Hermannin puisto on osa sitä. Leikkipuistoalue on todella laaja, kolmen hehtaarin, eli miltei viiden jalkapallokentän kokoinen alue.

Pelle Hermannin puiston kyltti Porissa
Jari Laasanen/ Yle

Tuolle alalle mahtuukin mittava valikoima leikkivälineitä, muiden muassa merikaupungin leikkipuistoon sopiva suuri merirosvolaiva. Kesällä leikkipuiston vieressä on nähtävänä riikinkukkoja ja muita kotieläimiä, jotka kiinnostavat aikuisiakin.

Eväsvinkki: Voi änkeröinen! Lapset eivät ehkä Pelle Hermannia enää tunne, mutta aikuiseen makuun evääksi sopii varata hänen kunniakseen plättyjä ja mantsikan mollukoista valmistettua hilloa.

Seikkailupuisto, Turku

Kupittaan Seikkailupuisto on lastenkulttuurikeskus ja leikkipuisto. Vuodesta 1988 asti on kiipeiltävä patsaspuisto ollut osa sitä. Vanhan patsaspuiston betoniset ihmishahmot jouduttiin huonokuntoisina purkamaan ja niiden tilalle rakennettiin uusi patsaspuisto vuonna 2015.

Uusi kiipeilytaideteos patsaspuistossa Turun Kupittaan seikkailupuistossa
Tiia Suorsa

Viisihenkisen taiteilijaryhmän suunnittelema patsaspuisto on kiipeiltävää ja leikittävää taidetta. Se on vaativa yhdistelmä, koska puiston on oltava yhtä aikaa visuaalinen, kestävä ja turvallinen.

Eväsvinkki: Visuaaliselle, kestävälle ja turvalliselle puistolle tekee kunniaa lasten retkieväiden ykkönen, karjalanpiirakka. Sen ulkonäkö miellyttää silmää. Se kestää niin ruokakulttuurin muutosta kuin retkikassissa retuuttamista ja muutamasta, tunnetusta raaka-aineesta valmistettuna se on parhaimmillaan turvallista lähiruokaa.

Launeen perhepuisto, Pelle Hermannin puisto ja Seikkailupuisto sijoittuivat kärkeen Ylen äänestyksessä Suomen parhaista leikkipuistoista vuonna 2014.

Katso video aiheesta täältä:

Toimittaja Kati Biström etsii keinoja tehdä leikkipuistoista myös aikuisille viihtyisiä.