1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kamerun

Kamerunin presidentti valittiin seitsemännelle valtakaudelle: 85-vuotias Paul Biya on yksi Afrikan pitkäaikaisimmista hallitsijoista

Ennen tulosten julkistamista hallitus esti opposition kokoontumiset sunnuntaina maan suurimmissa kaupungeissa.

Paul Biya Kuva: Nic Bothma / EPA

Länsi-afrikkalaisen Kamerunin pitkäaikainen presidentti Paul Biya on valittu odotetusti uudelle kaudelle, joka on Biyan seitsemäs maan hallitsijana. Valtion televisioyhtiö tiedotti maanantaina, että Biya sai 71 prosenttia äänistä.

85-vuotias Biya on ollut vallassa 36 vuotta, vuodesta 1982. Ennen valintaansa presidentiksi Biya toimi maan pääministerinä seitsemän vuoden ajan. Uusi presidenttikausi tarkoittaa, että hänestä tulee yksi Afrikan maiden pitkäaikaisimmista hallitsijoista.

Maan oppositio on väittänyt vaaleja vilpillisiksi. Opposition ehdokas Maurice Kamto sai toiseksi eniten ääniä 14,2 prosentin osuudella.

Vaalien tulosten julkistamista edelsivät myös hallituksen tiukentuneet toimet opposition hiljentämiseksi. Kaikki opposition kokoontumiset ja mielenilmaukset kiellettiin sunnuntaina.

Mellakkapoliisit valvoivat katuja pääkatujen varsilla taloudellisen pääkaupungin Doualan lisäksi pääkaupunki Yaoundéssa.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan mellakkapoliisit saartoivat myös aktivistit ja oppositiopoliitikko Kah Walla'n talon estäen heitä osallistumista rauhanomaiseen mielenilmaukseen. Mielenilmauksen oli tarkoitus olla jäähyväismarssi Biyalle, joka Guardianin mukaan viettää huomattavan osan ajastaan lomaillen Sveitsin Genevessä.

Äänestysprosentit jäivät vaaleissa alhaisiksi etenkin englanninkielisillä alueilla, joissa äänestysaktiivisuus oli jopa vain 5–15 prosenttia. Alueilla on ollut levottomuuksia ranskankielisestä Kamerunista irtaantumista vaativien separatistien takia. Kymmenet tuhannet asukkaat joutuivat pakenemaan ennen äänestystä.