Ensilumi tulossa viikonloppuna eteläiseen Suomeen? Tuskinpa, toppuuttelee Ylen meteorologi

Sää viilenee viikon edetessä, mutta ensilumi koko maassa ei ole millään muotoa varmaa, toteaa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

sää
Ensilumi
Näin kauniilta näytti ensilumi Kauttualla 22. marraskuuta 2015. Yleisön sääkuva.Heli Peltonen-Kuikka

Syksy on edennyt siihen pisteeseen, että mediassa alkaa näkyä ensilumen tuloon viittaavia otsikoita. Muun muassa Iltalehti uutisoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että ensilumi voi sataa viikonloppuna maan etelä- ja keskiosiin – ja että lunta voi sataa jopa viisi senttimetriä.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi tekee selväksi, että ennustukset viikonlopun suhteen voivat muuttua vielä moneen kertaan.

– Olosuhteet ovat näillä näkymin otolliset, mutta en tekisi uutista siitä, että ensilumi sataa lauantaina, Kotakorpi toppuuttelee.

Sen voi Kotakorven luvalla jo sanoa, että sää viilenee koko maassa. Yöpakkasiakin lienee luvassa. Vasta lauantaina olisi näillä näkymin luvassa sellaista matalapainetta, että luntakin saattaisi tulla taivaalta eteläisessä Suomessa saakka.

Kotakorpi suhtautuu skeptisesti matalapaineiden liikkeiden varhaisiin ennustuksiin.

– Matalapaine voi olla lauantaina tuossa tai se voi olla ihan jossain muuallakin. Paineet voivat muuttaa reittiä sellaiset sata kilometriä päivässä eli ne voivat huomenna olla jo Baltian puolella.

– Toki tämänhetkisen ennustuksen mukaan lauantaina tulisi lunta, mutta pidän ennustusta tuollaisenaan hyvin epätodennäköisenä.

Lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätys mitattiin viikko sitten

Kotakorpi suhtautuu ensilumen varhaiseen ennustamiseen nihkeästi, sillä moinen saattaa aiheuttaa turhaa murhetta.

– Haluan välttää sellaista mielikuvaa, että lauantaina olisi lumikaaos.

Säätilat tuntuvat hyppivän ääripäästä toiseen. Lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätys, 20,9 astetta, mitattiin Kruunupyyssä 14. päivä. Nyt puhutaan ensilumen tulosta.

– Ehkä se lämpöennätys oli poikkeuksellinen säätilanne, mutta tämä on normaalimpaa syksyä. Tähän aikaan vuodesta pitäisikin tulla ensilumia. Lappiin tulee näihin aikoihin pysyvämpi lumi.

Ensilumeksi lasketaan lumikerros, joka on aamuyhdeksältä mittauspisteellä senttimetrin paksuinen. Ei siis riitä, että takapihalla on yön jäljiltä sentin verran valkoista.

– Kyllä se ensilumi jossain vaiheessa varmasti tulee, Kotakorpi naurahtaa.