1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Suomalaiset velkaantuvat eivätkä osaa enää säästää, Trump haluaa lisää ydinaseita, sininen suosikkisakki täyttää 60

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Getty Images

Suomalaisten velkaantuminen puhuttaa, mutta onko kaikki huoli aiheellista?

Julkisen talouden ja kotitalouksien velkaantuminen on Suomessa varsin kohtuullisella tasolla, vaikka viime aikojen huolestuneista puheista voisi päätellä muuta. Julkinen velkaantuminen on laskussa ja kotitalouksien velkakin vielä kaukana naapurimaiden tasosta. Säästämään suomalaisten pitäisi kuitenkin oppia uudelleen. Lue suomalaisten veloista täältä.

JHL:n lakko jatkuu vielä tiistaina

Koululainen syö omia eväitä kouluruokailussa Lintuvaaran koulussa Espoossa 22. lokakuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kaksipäiväinen lakko jatkuu tänään tiistaina. Lakossa on mukana yli 10 000 työntekijää, ja se vaikuttaa muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokailuihin.

Sote-väännön ratkaisun päivät: Valinnanvapauden yksityiskohtia odotetaan tällä viikolla

Kuva: AOP

Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta arvioidaan Ylelle, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevat mietintöehdotukset voisivat valmistua tämän viikon aikana. Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu taas tänään jatkamaan hallituksen esittämän maakunta-soten käsittelyä. Tällä viikolla sorvataan valinnanvapauslain ja palveluiden tuottajien asemaa säätelevät pykälät.

Trump lisäisi Yhdysvaltojen ydinasekalustoa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.. Kuva: Chris Kleponis / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkailee kilpavarustelulla. Lupaus ydinasearsenaalin kasvattamisesta on myös ele Kiinan suuntaan. Samalla Trump toivoo, että Yhdysvallat voisi myöhemmin palata aseiden vähentämisen tielle. Yhdysvaltain ja Venäjän johto ovat myös neuvotelleet keskimatkan ydinohjuksia säätelevästä sopimuksesta.

Miksi YK tilasi tuhoisan hyökkäyksen Smurffikylään?

Kuva: AOP

Ensimmäisestä smurffien seikkailusta tulee tänään kuluneeksi 60 vuotta. Miten nämä alkujaan belgialaiset sarjakuvahahmot liittyvät huumekauppaan, Afrikkaan ja Muumilaaksoon? Kokosimme yllättävimmät tiedot syntymäpäiväänsä viettävästä ilmiöstä.

Etelässä tulee reippaasti vettä, muualla poutaa

Kuva: Yle

Tiistaina etelässä sataa reippaasti ja muualla on poutaista. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan etelään saapuu sadealue, ja keskiviikkoaamuun asti sataa melko lailla. Lämpötila ulottuu Lapin nollasta etelän vajaaseen kymmeneen asteeseen. Lisää säästä Ylen sääsivuilta.