1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskytuhot

Voimakas trombi kylvi tuhoa alkuillasta Hämeessä: Katkoi satoja puita ja peltikatot saivat kyytiä – kuvat

Kaatunut puu tukki Hattulan Aulangontien, satoja neliöitä peltikattoa lensi Vanajaveteen.

Voimakas trombi teki tuhoja Hattulassa 22. lokakuuta. Kuva: Eija Ahokas

Raju ja harvinainen trombi runteli Hattulaa Kanta-Hämeessä maanantaina alkuillasta.

Näyttävintä jälkeä syntyi Vanhankirkontien varrella, kun maatalosta tuuli irrotti peltikattoa satoja neliöitä. Lähettyvillä asuva Eija Ahokas kävi katsomassa sääilmiön tuhoja ja kuvasi mullistuksen jäljet. Rannan puut olivat katkenneet tai mutkalla. Maisema oli muuttunut dramaattisesti.

Irronnutta peltikattoa. Kuva: Eija Ahokas

– Sanoimmekin puoli leikillään, että ensi kesänä näkymät järvelle ovat esteettömät, eikä ensi syksynä tarvitse haravoida lehtiä, kun ei ole puitakaan, Ahokas kertoo.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven sääkartoilla tutkakuva ukkosrintamasta näkyi selvästi

– Noin kello 18 maissa Pirkanmaan yli pyyhkäisi voimakas ukkosrintama suoraan lännestä itään. Tutkakuvassa näkyy muutama salama. Pirkanmaalla on tehty havaintoja myös rakeista, Kotakorpi sanoo.

Trombi sai puut mutkalle. Kuva: Eija Ahokas

Kotakorven mukaan trombi on tuiki harvinainen ilmiö Suomessa ja vielä harvinaisempi tähän vuodenaikaan. Yleensä niitä esiintyy kesän lämpimillä, mutta nyt pitäisi olla jo liian kylmä. Kotakorven mukaan lämpöeroa on kuitenkin ollut ilmassa riittävästi trombin syntymiselle.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen mukaan pellinkappalaeita on runsaasti puiden latvoissa ja kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen.

Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta arvioidaan, että voimakas tuuli kaatoi satoja puita metsissä ja myös kymmeniä puita maanteille. Aulangontielle kaatunut puu tukki liikenteen tunnin ajaksi.

– Yhden maatilan kattopeltejä lensi satoja neliöitä läheiseen Vanajaveteen, ja niitä nyt yritetään noukkia illan ja yön pimeydessä, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Trombin tuhoja. Kuva: Eija Ahokas

Huomenna, aamun sarastaessa tuhojen laajuus voi kasvaa, kun syrjäisimmiltä paikoilta alkaa tulla ilmoituksia vaurioista.

Sääilmiöstä kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (Juttu maksumuurin takana) (siirryt toiseen palveluun).