Merkelin puoluetoveri: Saksan keskeytettävä kaikki asetoimitukset Saudi-Arabiaan

Saksan liittopäivillä ulkoasiainvaliokuntaa johtavan Norbert Roettgenin mukaan asetoimitusten keskeytysten tulisi koskea myös niitä sopimuksia, jotka Saksa teki Saudi-Arabian kanssa ennen Khashoggin kuolemaa.

Jamal Khashoggi
Norbert Röttgen
Norbert RöttgenJürgen Heinrich / AOP

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen vaikutusvaltainen poliitikko Norbert Roettgen vaatii, että Saksa keskeyttää kaikki asetoimitukset Saudi-Arabiaan siihen saakka, kunnes saudijournalistin kuolemaan liittyvä vyyhti on selvitetty.

Roettgen katsoo, että Saksan uskottavuus on vaakalaudalla, mikäli se jatkaa asetoimituksia Saudi-Arabiaan tilanteessa, jossa murhatuksi väitetyn Jamal Khashoggin tapaus on yhä selvittämättä.

Roettgenin mukaan asetoimitusten keskeytysten tulisi koskea myös niitä sopimuksia, jotka Saksa teki Saudi-Arabian kanssa ennen Khashoggin kuolemaa.

Roettgen katsoo lisäksi, että Saudi-Arabian on kärsittävä ”huomattavat seuraukset” Khashoggin kuoleman johdosta.

ZDF-kanavalla puhunut liittokansleri Angela Merkelin puoluetoveri Roettgen johtaa Saksan liittopäivillä ulkoasiainvaliokuntaa.

Trump ei niele Saudi-Arabian selitystä Khashoggin kuolemasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, ettei ole tyytyväinen Saudi-Arabian selitykseen siitä, miten Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Trump sanoi, että pian saadaan tietää, puhuuko Saudi-Arabia totta. Trumpin mukaan hän saa tietää asiasta todella pian, sillä hänellä on upea ryhmä ihmisiä sekä Turkissa että Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabian mukaan Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa nyrkkitappelun seurauksena.

Saudi-Arabia on kutsunut toimittajan kuolemaa valtavaksi virheeksi ja vakuuttanut, ettei toimittajaa ollut tarkoitus tappaa.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri tapasi Saudi-Arabian kruununprinssin

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin tapasi maanantaina Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin, Saudi-Arabia kertoo.

Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston mukaan Mnuchin ja Salman painottivat Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen strategisen kumppanuuden tärkeyttä. Saudi-Arabian ulkoministeriö lisäksi tviittasi kuvan, kun Mnuchin ja bin Salman istuvat vieretysten.

Mnuchin on yksi niistä länsimaiden johtajista, jotka jättäytyivät pois aavikko-Davosiksi kutsutusta investointitapahtumasta. Mnuchin ilmoittautui jättäytyvänsä tapaamisesta pois sen jälkeen, kun Britannian, Ranskan ja Saksan edustajat peruivat osallistumisensa. Maiden edustajat eivät mene tapahtumaan Khashoggin tapauksen takia.

Mnuchin päätti kuitenkin matkustaa Saudi-Arabiaan muita tapaamisia varten. Hän ei kuitenkaan etukäteen ilmoittanut, että aikoo tavata kruununprinssin.

Mnuchin on Lähi-idän matkansa aikana julkaissut useita kuvia tapaamisistaan Israelin ja Jordanian johtajien kanssa, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Hän ei kuitenkaan julkaissut yhtäkään kuvaa tai tiedotetta tapaamisestaan bin Salmanin kanssa.

Päivitetty kello 0:49: Lisätty presidentti Trumpin lausunnut aiheesta.

Päivitetty kello: 0:55: Lisätty tiedot Mnuchinin tapaamisesta Saudi-Arabian kruununprinssin kanssa.

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Trump ja Erdogan puhelimessa: Tapaus Khashoggi pitää selvittää – Konsulaatin työntekijöitä kuullaan maanantaina

Lähteet: Reuters, AFP