1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siirtolaisuus Yhdysvaltoihin

CNN: Trumpin puheet siirtolaiskaravaanin mukana tulevista “tuntemattomista Lähi-idän ihmisistä” hämmentävät

Terrorismin vastaisesta toiminnasta vastaava viranomainen kertoo CNN:lle, ettei heillä ole minkäänlaisia todisteita siitä, että kulkueen mukana liikkuisi Isisin tai muiden sunnilaisten terroriryhmien jäseniä.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Hondurasilaisia siirtolaisia Guatemalan ja Hondurasin rajalla Tecun Umanissa 19. lokakuuta.
Hondurasilaisia siirtolaisia Guatemalan ja Hondurasin rajalla Tecun Umanissa 19. lokakuuta.Edwin Bercian / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet Yhdysvaltoihin pyrkivän siirtolaiskaravaanin mukana tulevista "tuntemattomista Lähi-idän ihmisistä" ovat herättäneet hämmennystä.

Trump totesi maanantaina, että Keski-Amerikasta tulevassa karavaanissa on mukana ”rikollisia sekä tuntemattomia Lähi-idästä".

Presidentiltä kysyttiin, mitä tämä tarkoitti lausunnollaan.

– Valitettavasti ryhmässä on kaikenlaisia ihmisiä, totesi Trump uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

CNN:n mukaan Trumpin lausunnolle karavaanin mukana tulevista, Lähi-idästä kotoisin olevista ihmisistä ei löydy mainintaa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun raporteista.

Terrorismin vastaisesta toiminnasta vastaava yhdysvaltalaisviranomainen kertoo CNN:lle, ettei heillä ole minkäänlaisia todisteita siitä, että kulkueen mukana liikkuisi Isisin tai muiden sunnilaisten terroriryhmien jäseniä.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders totesi maanantaina, että Trumpin hallinnolla on "varmoja" tietoja siitä, että karavaanin mukana liikkuu Lähi-idästä kotoisin olevia henkilöitä. Sandersin mukaan kyseessä on ”jatkuva ongelma”.

Kuvassa ihmisiä istumassa ja makuulla. Oikeassa laidassa raja-aita.
Kulkueeseen osallistuneita yöpyi Guatemalan ja Meksikon rajalla.Esteban Biba / EPA

Lehdistösihteeri ei kuitenkaan esittänyt todisteita väitteelleen.

CNN kysyi asiasta myös kotimaan turvallisuudesta vastaavan virastolta. Myöskään sieltä ei annettu minkäänlaisia todisteita siitä, että siirtolaiskaravaaniin mukana Yhdysvaltoihin pyrkisi ”tuntemattomia Lähi-idästä”.

YK:n alaisen kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan siirtolaiskaravaanissa on mukana yli 7 000 ihmistä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin on määrä keskustella tilanteesta tiistaina Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Trump on uhannut leikata Guatemalalle, Hondurasille ja Salvadorille myönnettävää valtionapua. Trump katsoo, etteivät maat ole tehneet mitään pysäyttääkseen karavaanin matkaa kohti Yhdysvaltoja.

Lisää aiheesta:

Trump claims 'Middle Easterners' are in migrant caravan. Here are the facts (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltoihin pyrkivien kulkue jäi jumiin Guatemalan ja Meksikon rajalle

Aiheesta muualla:

Donald Trump claims without evidence that 'unknown middle easterners' are part of migrant caravan (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi