1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hattula

Trombin tuhoja aletaan katsastaa päivän valjetessa Hattulassa ja Hämeenlinnassa

Maanantaina illasta pahin tiedossa ollut vahinko oli Hattulan vanhan kirkon tuntumassa, kun suurehkosta talosta kuoriutui peltikattoa satojen neliöiden alalta.

Irronnutta peltikattoa. Kuva: Eija Ahokas

Harvinaisen voimakas ja laajalla alueella Hattulan ja Hämeenlinnan seudulla liikkunut trombi on koetellut taloja, asukkaita ja bussipysäkkejäkin maanantai-iltana.

Voimakkaan trombin vahingot alkavat selvitä tarkemmin tiistaina päivän valjetessa. Maanantaina pahin tuho oli koetellut maatilaa, jonka kattoa oli kuoriutunut ja lentänyt satojen neliöiden alueelta taivaan tuuliin.

Myrskyalueilla liikkuvien oltava tarkkana ja varovaisia

Aulangontie Vanajaveden itäpuolella oli illasta suljettuna tuntien ajan, koska puita oli kaatunut tielle runsaasti.

Päivystävän palomestari Markus Majurin mukaan asukkaiden ja tuhoalueella liikkuvien kannattaa olla varovaisia ja valppaita, sillä tuulen kallistamia ja kaatuvia puita saattaa olla vielä runsaasti. Myös katosta irronneita peltikappaleita on puissa ja maastossa.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos raivasi teitä ja poisti maastoon ja Vanajaveteen lennelleitä kappaleita puoleenyöhön asti. Työt jatkuivat vielä osin tiistaina, koska täysin selkeää kuvaa trombin tuhoista ei pimeän takia maanantai-iltana vielä saatu. Myös Hämeenlinnan Järvipelastajat keräsivät Vanajalta pois trombin lennättämiä rakennusten osia ja laitureita.

Työt jatkuvat tiistaina päivän valjetessa

Hattulan kunnan tekninen toimi tarkistaa aamusta katuverkon tilaa. Muun muassa tuulen kaatamia bussipysäkkejä joudutaan nostelemaan paikalleen. Myös Vanajaveden rantojen ja veden siivoamista roskasta ja lenneilleistä esineistä jatketaan.

Hattulassa tuhoja tehnyt trombi liittyy maanantaina 22. lokakuuta Pirkanmaan eteläpuolella liikkuneeseen ukkosrintamaan, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Myös muutamat asukkaat olivat kuulleet ukkosen jyrinää ja nähneet muutamia salamia.

Myös suurehkoja rakeita oli satanut illasta kuuden aikoihin Hämeenlinnan itäpuolella.