1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viljamylly

Historiallinen tuulimylly uhkaa rapistua Pyhtäällä – "Tällä hetkellä sitä tukevat puhelintolpat"

Gamla Hinkabölen mylly on viljan jauhamisen lisäksi toiminut romanttisena kohtaamispaikkana saarelaisille.

Munapirtissä sijaitsevalla myllyllä on niin historiallista kuin tunneperäistäkin arvoa. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Munapirtin kymmenmetrinen tuulimylly seisoo ylväänä kallionkielekkeellä.

Se on Iitissä sijaitsevan tuulimyllyn lisäksi ainoa Kymenlaaksossa alkuperäisellä paikallaan seisova mylly. Harvinaislaatuisuuden lisäksi mylly halutaan säilyttää osana Gamla Hinkabölen museokokonaisuutta sen tunnearvon vuoksi.

Tuulimylly kätkeekin sisälleen tarinoita aina 1800-luvun lopulta tähän päivään. Ratashuoneessa katse kiinnittyy ensimmäiseksi tikkojen nokkimiin puisiin seiniin, joihin on raapustettu satoja nimikirjaimia ja päivämääriä.

– Myllyltä on vain pari sataa metriä Moborgin seurantalolle. Kerrotaan, että tanssien jälkeen parit vetäytyivät tänne ja nähtävästi kirjoittivat myös seinille, keitä olivat ja koska kävivät, kertoo Munapirtin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Johan Ståhl.

Hämyisessä myllyssä vieraillessa voi vain kuvitella, minkälaista siellä on entisaikoihin ollut.

Nuori polvi ei varmaankaan ole tuollaista myllyä nähnytkään muuten kuin kuvissa.

Johan Ståhl, puheenjohtaja, Munapirtin kyläyhdistys

Monta tonnia painavat myllynkivet ovat yhä paikoillaan ja niin ovat valtavat rataksetkin, jotka ovat mahdollistaneet myllyn siivekkeiden pyörimisen sekä jauhosäkkien kuljettamisen.

Vaikka tärkeimmät osat ovat tallella, on selvää, ettei myllyä ole käytetty yli sataan vuoteen: tuuli suhisee harmaantuneiden seinien rei’istä sisään ja kuluneet lattialankut painuvat askelten alla.

Valo pilkottaa valtavan rattaan läpi sisään myllyyn. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Suurin huolenaihe Munapirtin kyläyhdistykselle on kuitenkin myllyhuoneen alapohja. Ellei sitä uusita, rakennelma kaatuu ajan saatossa, kuten monille muille Kymenlaakson myllyille on jo käynyt.

– Puu heikkenee aikanaan. Pohjan kahdeksan hirttä ovat kannatelleet useita tonneja painavaa kokonaisuutta vuosikymmenien ajan. Tällä hetkellä sitä tukevat puhelintolpat.

Gamla Hinkabölen tuulimyllyn kulunutta alapohjaa tukevat puhelintolpat. Seinien kolot ovat tikkojen hakkaamia. Kuva: Tiina Karppi / Yle

“Koko mylly pitäisi nostaa ilmaan”

Gamla Hinkabölen tuulimyllyn pohjan uusiminen maksaa arviolta jopa 50 000 euroa. Kyläyhdistyksen voimin summasta on kerättynä tähän mennessä hieman alle viidesosa. Neuvotteluista huolimatta ulkopuolista rahoitusta muun muassa EU:lta tai yksityisiltä yrittäjiltä ei ole saatu ainakaan vielä.

Lisähaastetta tuo, ettei myllyn pohjaa voida korjata vähitellen vuosi vuodelta, vaan sen on tapahduttava yhdellä kerralla.

– Jotta alapohjan hirret voidaan vaihtaa, koko mylly pitäisi nostaa telineillä ilmaan. Telineiden rakentaminen vaatii paljon käsityötä, sillä modernit nostolaitteet eivät kukkulalle mahdu, Johan Ståhl kertoo.

Munapirtin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Johan Ståhl haluaa säilyttää historiallisen myllyn osana saaren maisemaa. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Toiveissa olevalle korjaustyölle on ollut myös haastavaa löytää mahdollista tekijää. Kyläyhdistykselle kävi nopeasti selväksi, ettei nostoa saisi toteutettua talkoovoimin, joten he kääntyivät muun muassa Museoviraston ja Kymenlaakson museoiden puoleen sopivan työmiehen löytämiseksi.

– Löysimme viimein yrittäjän, joka on erikoistunut vanhoihin hirsirakennuksiin. Hän kävi paikan päällä puolitoista vuotta sitten, mietti pitkään ja totesi, että vaikka ei ole myllyä aikaisemmin tehnyt, hän uskaltaisi kuitenkin noston toteuttaa, Ståhl kertoo.

Mylly osana maisemaa

Vuonna 1861 rakennettu Gamla Hinkabölen mylly on munapirttiläisille tuttu paikka, joka kuuluu saaren kuvaan. Se on osa alueen museokokonaisuutta, joka täyttää kolmen vuoden kuluttua sata vuotta.

– Sillä on tunnearvoa. Kuten esimerkiksi sisällä käydessämme huomasimme, sen seinille on kirjautunut romanttisia kohtaamisia, Ståhl kertoo.

Tuulimyllyn sisällä risteilevät parrut ovat täynnä vierailijoiden nimikirjoituksia. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Nykyään myllyn sisätiloihin pääsee ulkomaailman katseilta piiloon vain sovitusti. Myllyn persoonallista ulkokuorta voi kuitenkin tulla ihailemaan milloin tahansa.

– Se on nähtävyys itsessään: nuori polvi ei varmaankaan ole tuollaista myllyä nähnytkään muuten kuin kuvissa, Johan Ståhl sanoo hymyillen.