1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meriarkeologia

Meriarkeologit löysivät syvyyksien koskemattoman helmen – Mustanmeren pohjassa saattaa levätä maailman vanhin kauppa-alus

Tutkijoiden mukaan vastaavia aluksia on aiemmin nähty kreikkalaisen saviruukun kyljessä. Löytöä luonnehditaan erittäin merkittäväksi.

meriarkeologia
3D-kuva aluksesta.
Kreikkalaiseksi kauppalaivaksi arvioitu hylky löydettiin yli kahden kilometrin syvyydestä. Aluksen mitta on 75 jalkaa (vajaat 23 metriä).Black Sea MAP

Koskematon hylky on alustavan hiilikartoituksen perusteella matkannut Mustallamerellä noin 2 400 vuotta sitten. Se on saanut levätä meren sylissä tuhansia vuosia. Jos aluksen ikä määrittyy samaan ajankohtaan kuin alustavissa tutkimuksissa, kyse on tiettävästi maailman vanhimmasta, koskemattomasta kauppa-aluksesta.

Aluksen uumeniin tai lastiin ei ole kajottu. Tutkijat ovat tuoneet analysoitavaksi hylystä pienen palasen.

Odysseuksen laivassa penkit ja airot tallella

Alus on poikkeuksellisen hyvin säilynyt. Kuvissa näkyy muun muassa masto, soutupenkkejä ja airoja. Aluksen muoto on tuttu muun muassa maljakosta, jossa kuvataan tarujen merenkulkija Odysseuksen matkaa petollisten seireenien vesille. Antiikin runoilija Homeroksen luoma sankari Odysseus peitti soutajien korvat ja sidotutti itsensä mastoon välttääkseen verisen kuoleman mutta kuullakseen tenhoavan laulun.

Seireeni vaasi
Maailmankuulu seireenivaasi kuuluu British Museumin kokoelmiin. Maljakko on valettu arviolta vuonna 480 ennen ajanlaskumme alkua. Seireenit ovat taruolentoja, joilla on linnun ruumis ja naisen pää. Ne viekoittelivat kauniilla laulullaan merenkulkijoita kuolemaan.Getty Images

"Kuuhun pääsee helpommin"

Yli kolme vuotta kestänyt tutkimus on yksi laajimmista meriarkeologian historiassa. Pohjan kartoitus on ollut erittäin haasteellista. Tutkijat ovat kuvanneet urakkaa sanomalla, että kuuhun lentäminen on helpompaa.

Kansainvälinen ryhmä tutki yli 2 000 neliökilometriä merenpohjaa. Arkeologisiin tutkimuksiin hyödynnettiin ensimmäistä kertaa laitteistoa, jota aiemmin ovat käyttäneet öljyn- ja kaasunporausyritykset. Vaivalloinen etsintä kannatti.

Yli 60 hylyn hautausmaa

Kolmen vuoden tutkimusprojektissa löydettiin yli 60 laivanhylkyä roomalaisista kauppa-aluksista aina koskemattomana löytyneeseen kreikkalaisalukseen.

The Black Sea Maritime Archaelogy (MAP) (siirryt toiseen palveluun) -projektissa on kartoitettu merenpohjaa syvänveden kuvauksiin suunnitellulla kameralaitteistolla. Huipputerävää kuvaa on saatu yli kahden kilometrin syvyydestä.

Arvoitushylyllä ei ole lempinimeä

Mustameri on meriarkeologeille kiehtova tutkimuskohde. Vesi on syvällä hapetonta ja hylkyjen puuosatkin säilyvät ehjinä jopa vuosituhansia. Tutkimukset tuovat lisätietoa sekä meren pohjan muutoksista että alusten ja merenkulun historiasta.

Erittäin kiireinen, projektin tiedottajiin kuuluvan Chase Communications -yhtiön markkinointijohtaja Jonny Bunyan ehtii kertoa puhelimessa, että löydölle ei ole annettu lempinimeä.

Tutkimuksessa ovat mukana muun muassa Southamptonin yliopisto ja Bulgarian tiedeakatemia. Guardian-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että löytöä esitellään Lontoossa myöhemmin tällä viikolla.

Aiheesta muualla:

The World's Oldest Intact Shipwreck Discovered In Black Sea (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi