1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle seurasi hetki hetkeltä: Turkin presidentti vaatii sauditoimittajan murhasta epäiltyjä oikeudenkäyntiin Turkkiin

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan lupasi etukäteen paljastaa "alastoman totuuden" Khashoggin tapauksesta. Puheessa ei kuitenkaan ollut mitään suuria uusia paljastuksia.

Saudi-Arabia
Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatin ovi.
Jamal Khashoggi katosi Saudi-Arabian Istanbulin konsulaattiin lokakuun alussa.Tolga Bozoglu / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui tänään Jamal Khashoggin murhan tutkinnasta.

Presidentti Erdoğan puhui johtamansa Oikeus- ja kehityspuolueen parlamenttiryhmän kokouksessa Ankarassa.

Saudi-Arabia on myöntänyt, että toimittaja Jamal Khashoggi surmattiin maan Istanbulin konsulaatissa lokakuun alussa, mutta tapahtumien kulusta on esitetty useita versioita. Turkilla on kerrottu olevan nauhoituksia siitä, mitä konsulaatissa tapahtui.

Viime vuonna maanpakooon lähtenyt Khashoggi oli arvostellut Saudi-Arabian nykyjohtoa ja maan sotaretkeä Jemeniin. Hän vieraili konsulaatissa ilmeisesti hoitaakseen avioeroonsa liittyviä muodollisuuksia.

12.40 Turkin presidentti siirtyy nyt puheessaan sisäpoliitiikkaan. Varsinaisia uusia paljastuksia ei tullut esille. Mitään uusia todisteita tapahtumien kulusta ei esitetty.

12.38 Erdoğan esittää, että teosta Saudi-Arabiassa pidätetyt tuodaan Turkkiin ja asetetaan syytteeseen Istanbulissa, koska rikos tapahtui Istanbulissa.

12.36 Murhan yhteydessä Saudi-Arabia on puhunut turkkilaisista yhteistyökumppaneista. Erdoğanin mukaan on selvitettävä ketkä nämä kumppanit ovat. Erdoğan vaatii, että muissa maissa olevat rikoskumppanit on otettava tutkintaan.

12.35 Presidentti Erdoğanin mukaan Khashoggi on julman murhan uhri. Erdoğanin mukaan Turkki odottaa nyt, että kaikki syylliset rangaistaan. Hän kysyy miksi Saudi-Arabia viivytteli turkkilaisten tutkijoiden päästämisessä rakennukseen.

12.30 Erdoğanin mielestä Turkkiin on mediassa kohdistunut mustamaalauskampanja murhaan liittyen.

12.27 Erdoğanin mukaan Turkilla on oikeus tutkia tapahtumia, vaikka murha tapahtui Saudi-Arabian konsulaatin tiloissa.

12.20 Seuranta on ollut hetken poikki teknisen ongelman takia, anteeksipyyntömme. Nyt presidentti Erdoğan kertoo Khashoggin murhan taustasta. Presidentin mukaan Saudi-Arabia aloitti valmistelut heti, kun Khashoggi varasi tapaamiseen konsulaatista.

11.45 Turkkilaiset tv-kanavat kertovat, että Erdoğanin odotetaan nyt puhuvan kello 12 jälkeen. Erdoğanilta on odotettu merkittäviä paljastuksia. Julkisuudessa on esitetty spekulaatioita, että Erdoğan julkaisee Saudi-Arabian konsulaatista nauhoitetun ääninauhan otteita. Turkkilaiset viranomaislähteet ovat väittäneet, että heillä on nauhoitus konsulaatin tapahtumista.

11.13 Jamal Khashoggin katoamisesta on nyt kulunut kolme viikkkoa. Presidentti Erdoğanin paljastuksia odotellessa voi kerrata tapahtumien kulun Päivi Kerolan jutusta. Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

10.55 Presidentin puhe on herättänyt suurta huomiota jo etukäteen, ja se tulkataan arabiaksi ja englanniksi.

Lisää taustaa Saudi-Arabian ja sen naapurimaiden suhteista torstaina Ylen Ulkolinja-ohjelmassa, joka on jo nyt katsottavissa Areenassa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/20/ulkolinja-saudi-arabia-ja-iran-viholliset

Lue seuraavaksi