Vihreiden vaihtoehtobudjetissa torjutaan ilmastonmuutosta ja panostetaan koulutukseen – lentäminen ja muovi verolle

Syksyn ensimmäinen vaihtoehtobudjetti julkistettiin tänään.

budjetit
Vihreää tulevaisuusbudjettia esittelemässä kansanedustaja Emma Kari (vas.), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja kansanedustaja Ozan Yanar Helsingissä 23. lokakuuta.
Vihreää tulevaisuusbudjettia esittelemässä kansanedustaja Emma Kari (vas.), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja kansanedustaja Ozan Yanar Helsingissä 23. lokakuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Vihreiden vaihtoehtobudjetissa ajetaan reilusti alas ympäristölle haitallisia tukia ja koulutukseen panostetaan yli 750 miljoonaa euroa.

Kuluttajien käyttäytymistä ohjailtaisiin esimerkiksi Ruotsin mallin mukaisella lentoverolla sekä kertakäyttöiselle pakkausmuoville suunnatulla muoviverolla. Eläintuotteiden verosta puolue teettäisi selvityksen. Toteutuessaan vero tarkottaisi sitä, että esimerkiksi liha olisi kuluttajalle kalliimpaa.

Lue lisää lentoverosta: Ruotsalaiset maksavat pian lentoveroa – Berner tyrmää: Ei sovi Suomeen, voisi haitata Finnairia

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo, että vihreiden vaihtoehdossa panostetaan erityisesti ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Nyt on viimeinen hetki tosissaan panostaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Niitä toimia tarvitaan nyt. Me haluamme varmistaa sen, että fossiilienergiasta päästään nopeasti eroon.

Poistettavien tukien joukossa isoimman summan tuovat teollisuuden energiaveron palautus ja kilometrikorvausten pienennykset. Yhteensä puolue laskee saavansa kasaan lähes 800 miljoonaa euroa ympäristölle haitallisia tukia ja yritystukia karsimalla.

Yritystukien leikkaamista pidetään usein esillä vaihtoehtobudjeteissa ja vaalikoneissa, mutta poliittisesti niiden leikkaaminen on osoittautunut lähes mahdottomaksi. Yritystukien karsimisen vaikeudesta saatiin esimerkki tällä hallituskaudella, kun hallituksen asettaman parlamentaarisen yritystukityöryhmän työ päättyi mahalaskuun. Yhtään euroa ei yritystuista saatu leikattua.

Mikkonen toivoo, että kaksi viikkoa sitten ilmestynyt IPCC:n ilmastoraportti on pehmentänyt myös muiden puolueiden kantoja yritystukien leikkaamisen suhteen.

– Toivon, että tämä ilmastoraportti viimeistään herättää toimimaan ja ensiaskelia voidaan ottaa jo ensi vuonna.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyen puolue ehdottaa myös tukea sähköautoille ja -pyörille.

Ilmastonmuutoksen lisäksi puolue panostaisi eriarvoisuuden torjuntaan lisäämällä rahoitusta perusturvan parantamiseen. Toimenpiteiden joukossa ovat etuuksien indeksikorotukset ja takuueläkkeen tasokorotus. Köyhyyden torjuntaan puolue käyttäisi 416 miljoonaa euroa.

Yli 750 miljoonan euron koulutuspanostuksiin kuuluisivat maksuton toinen aste ja maksuton varhaiskasvatus alle 5-vuotiaille. Lisärahoitusta puolue kohdentaisi kaikille koulutusasteille.

Vihreiden mukaan vaihtoehtobudjetti on tasapainossa, eikä siinä oteta enempää velkaa kuin hallituksen budjetissa. Hallituksen budjetin tapaan vihreiden vaihtoehto on siis 1,4 miljardia euroa alijäämäinen.

Vihreiden vaihtoehtobudjetti oli syksyn ensimmäinen. Syksyn mittaan kaikki puolueet esittelevät omat vaihtoehtobudjettinsa. Vaihtoehtobudjetteja käsitellään eduskunnan täysistunnossa marraskuun puolessavälissä.

Lue myös:

Sipilän hallituksen viimeinen budjetti: Palkansaajien verotus säilyy lähes ennallaan, alkoholi ja tupakka kallistuvat, maatalous saa kriisirahaa