Vuosittainen juhla pahentaa Intian kaupunkien ilmanlaatua – oikeus kuitenkin salli "ympäristöystävälliset” ilotulitteet

Diwali-juhlan jälkeen ilotulitteiden savu voi leijua kaupunkien yllä päivien ajan.

Delhin kadulla paukutellaan ilotulitteita diwali-juhlan aikaan. Kuva: STR / EPA

Intian korkein oikeus on sallinut ”turvallisten ja vihreiden” ilotulitteiden käytön diwali-juhlan aikana ensi kuussa.

Vuosittain miljoonat ilotulitteet lisäävät päästöjä Intian jo entuudestaan saastuneeseen ilmaan. Ilotulitteiden savu peittää joka vuosi Delhin alueen, savu voi jäädä leijumaan kaupungin ylle päiviksi.

Arkenakin Intian kaupunkien ilmaa saastuttavat niin peltojen kaskipoltto kuin liikenne ja teollisuuskin. Aktivistit ovat vedonneet oikeuteen, että se kieltäisi ilotulitteet kokonaan ennen diwali-juhlaa. Viranomaiset ovat olleet vastahakoisia kiellon suhteen, sillä diwali on hinduille vuoden tärkein juhla.

Kahden tuomarin linjauksella ilotulitteet sallitaan diwalina, jouluna ja uutena vuotena, kunhan ne ovat turvallisia ja "vihreitä". "Vihreät ilotulitteet" ovat hieman ympäristöystävällisempiä, sillä niistä tulee vähemmän savua. Lisäksi ilotulitteiden räjäyttelyaika on rajattu kahteen tuntiin.

Viime vuonna ilotulitteiden myynti kiellettiin diwali-juhlan alla. Rajoituksista huolimatta useat ostivat ilotulitteita laittomasti.

Tiistaina puolilta päivin Ilmanlaatua mittaava indeksi Delhissä oli 164, kun epäterveellisen ilman raja on 100. Indeksillä mitataan pienhiukkasten määrää ilmassa. Ilman saasteiden vuoksi kuolee Intiassa vuosittain lähes 1,1 miljoonaa ihmistä.

Delhistä on tullut 2000-luvulla yksi maailman saastuneimmista kaupungeista. Kuva: Harish Tyagi / EPA

Lue lisää:

Aiheesta muualla: