1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Italian populistihallituksen "kansan budjetti" kasvattaa velkaa ja viis veisaa EU:n säännöistä

Erityisesti kovat korkomenot vetävät Italian budjetin alijäämäiseksi.

Italia
Korkokäyrä
Sijoittajien tuottovaatimus Italian valtion joukkolainoille on kasvanut uuden hallituksen tultua valtaan. Esimerkiksi kymmenen vuoden joukkolainan korko on yli kolme prosenttia. Ongelmiin joudutaan asiantuntijoiden mielestä, jos korko nousee viiden prosentin tuntumaan: silloin Italian voi olla vaikeuksia suoriutua veloistaan.Alessandro di Meo / EPA

Kun Italian hallitus sai budjettinsa valmiiksi syyskuun lopussa Viiden tähden liikettä edustava varapääministeri Luigi di Maio julisti "kansan budjetin" syntyneeksi. Yhtä innoissaan oli hallituskumppani La Legan johtaja, sisäministeri Matteo Salvini.

Budjetissa vahvistetaan sosiaaliturvaa ja otetaan käyttöön kansalaispalkka. Verotus kevenee tuntuvasti. Lisäksi muun muassa eläkkeitä nostetaan ja eläkeikä alenee. Hallitus arvelee, että eläkkeelle siirtyvien tilalle palkataan nuoria. Hallitus lupaa myös lisätä investointeja.

Populistihallituksen kansaa kosiskeleva ohjelma korottaa roimasti valtion menoja.

Budjetillaan Italia uhmaa räikeästi euroalueen talouskuria. Budjettiesityksessä julkisen talouden alijämä on EU:n laskelmien mukaan 2,4 prosenttia bruttokansantuotteesta vuosina 2019–2021.

Euroalueen sääntöjen mukaan jäsenmaiden olisi pidettävä alijäämänsä alle kolmessa prosentissa. Italia on vielä rajan alapuolella, mutta se ei EU:lle riitä, koska velan kokonaismäärä on niin suuri. Italia ei ole EU-komission varoituksista piitannut.

Alijäämä merkitsee, että Italia ottaa noin 40 miljardia euroa lisävelkaa vuodessa.

Italian edellisen hallituksen laskelmissa budjettivaje oli tarkoitus painaa 0,8 prosenttiin bruttokansatuotteesta.

Italian parlamentin alahuone.
Italian parlamnetin alahuone.Ettore Ferrari / EPA

Italian julkinen velka on nyt yli 130 prosenttia bruttokansantuotteesta kun euromaiden velka saisi olla alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

EU-komissio on todennut Italialle, että maan piittaamattomuus vakaus- ja kasvusopimuksesta on ennenkuulumatonta.

Italian hallitusta riitely Brysselin kanssa ei haittaa. Sekä La Lega että Viiden tähden liike ovat päässeet valtaan paitsi maahanmuuton vastustuksella myös EU-vastaisuudella.

Korkomenot vetävät budjetin miinukselle

Velkaantuminen on Italian talouden suuri ongelma.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan IItalia maksaa velalleen niin paljon korkoja, että budjetti kääntyy siksi alijäämäiseksi.

– Italia on euromaiden parempaa kastia, jos katsotaan budjetin tasapainoa ennen korkomenoja, von Gerich sanoo.

Velkaa periytyy jo vuosilta ennen euroon liittymistä.

Korkoja verrataan yleensä talousveturi Saksaan. Italian ja Saksan valtionvelkojen välinen korkoero on 300 pistettä. 400 pistettä pidettäisiin hälyttävänä.

Italian maksamat korot ovat nousseet uuden hallituksen tultua valtaan. Korkoja nostivat ensin puheet euroerosta. Sen jälkeen korkoja on nostanut julkisen talouden tilanne.

Talouskasvu on ollut vaisua pitkään

Italia vetoaa siihen, että elvyttävä budjetti nostaa talouden kasvuun. Talouskasvu on kuitenkin ollut heikkoa jo kahden vuosikymmenen ajan.

Osa hallituksen uudistuksista voisi olla paikallaan, ellei velkataakka olisi kasvamassa. Esimerkiksi kansalaispalkka tarkoittaa lähinnä apua työttömyyden tai köyhyyden varalle.

Italia tekee velkaelvytystä ilman rakenteellisia uudistuksia, joita kaivattaisiin. Työmarkkinat ovat jäykät ja työn tuottavuus heikko. Työtä on vaikea ohjata uusille urille.

Pankit ja oikeusjärjestelmä kärsivät tehottomuudesta.

Von Gerichin mukaan esimerkiksi pankkeja on liikaa ja niiden kannattavuus on heikko.

Italian pankeilla on yhä paljon ongelmaluottoja, enemmän kuin euroalueen pankeilla keskimäärin. Ongelmaluottojen putsaamista hidastaa osaltaan kankea oikeusjärjestelmä.

Matalat korot ja Euroopan keskuspankin rahaa markkinoilla lisäävät toimet eivät ole tehonneet Italiassa kuten muissa euromaissa.

Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous Saksan ja Ranskan jälkeen. Siksi Italian kehitystä seuraillaan markkinoilla ja komissiossa tiiviisti.

Lue lisää:

EU-komission tiedote (siirryt toiseen palveluun)

Komissio hylkäsi Italian populistihallituksen budjettiehdotuksen – Italia ottaa liikaa velkaa ja sen menot ovat liian suuret

Lue seuraavaksi