Kuusamon karhukaksoset eivät malttaisi uinahtaa vielä – vanhimmat karhut valmistautuvat jo talvilevolle

Vanhimmat suurpetokeskuksen karhuista lopettelevat jo ruokatankkaustaan talviunien alla, mutta karhukaksoset valvottavat vielä Reeta-äitiä.

Kotimaa
Pienimmät karhuista ovat toistaiseksi kuitenkin hyvin virkeitä eivätkä malttaisi asettua talvipesään ainakaan vielä.
Kuusamon karhukaksosilla ei näyttäisi olevan kiire talviunille. Äitikarhu Reeta valvoo pentujaan huolella.

Lämmin syksy on pitänyt Kuusamon suurpetokeskuksen karhunpennut virkeinä. Viime talvena syntyneet kaksoispennut Ansa ja Tara temmeltävät suurpetokeskuksen tarhassa pirteinä äitikarhu Reetan kupeella eivätkä malttaisi asettua talvipesään ainakaan vielä.

– Nuoremmat kimpoilevat vielä ulkona ja äitikarhu joutuu olemaan niille seurana. Äiti on hyvin huolehtivainen pentujen kanssa, Kuusamon suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalainen kertoo.

Keväällä syntyneet kaksospennut Ansa ja Tara painavat nyt noin 40 kiloa. Kuusamon suurpetokeskuksen isäntäkin harmittelee yleisömagneettien nopeaa kasvua.

– Ne kasvavat nopeasti, turhan nopeasti. Saisivat olla pienempiä, niin olisivat nätimpiä, Karjalainen toteaa.

Kuuma kesä opetti uimaan

Kuuma kesä ei karhunpentujen vauhtia hidastanut.

– Ne opettelivat kesän aikana uimaan. Oikeastaan pennut ensiksi tipahtivat altaaseen, pää vaan keikkui vedenpinnan yläpuolella. Mutta pian ne alkoivat jo omasta tahdosta mulskahdella veteen, Karjalainen naurahtaa.

Suurin osa Kuusamon suurpetokeskuksen vanhimmista karhuista on tällä hetkellä valmistautumassa talviunille.

– Ne lopettelevat parhaillaan ruoan tankkaamista ja kohta ne vaipuvat talvilepoon. Lämpimällä syksyllä ei ole kovin paljon merkitystä karhujen talviuniaikatauluun. Vanhemmilla karhuilla on vuoden kierrossa oma rytminsä, ja ne menevät säästä riippumatta talviunille näihin aikoihin syksystä, Karjalainen toteaa.