Onnettomuustutkintakeskus: Suuronnettomuus lähellä Turun lentokentällä sattuneessa matkustajakoneen sivuluisussa

Matkustajakone joutui vuosi sitten luisuun, kun se laskeutui Turun lentoasemalle. Yhtenä syynä oli loskan paksuuntuminen kiitotiellä.

lentokoneet
Lanetokone Arlandan lentokentällä
Janerik Henriksson / AOP

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan matkustakoneen hallinnan menetys laskukiidon aikana oli vähällä aiheuttaa suuronnettomuuden Turun lentoasemalla viime lokakuussa. Lentoa operoi CityJet-yhtiö.

Yhtenä syynä oli loskan paksuuntuminen kiitotiellä. Selvityksen mukaan tilanteesta ei ilmoitettu eteenpäin eikä kiitotietä kunnostettu.

Lentokoneen nopeus ei pienentynyt laskeutumisen jälkeen odotetulla tavalla ja se kääntyi poikittain. Lentokoneen ollessa kääntyneenä poikittain sivuluissa, oli sen maanopeus vielä 78 kilometriä tunnissa. Kone pysähtyi noin 160 metriä ennen kiitotien päätyä.

Koneesta lähetettiin sivuluisun aikana mayday-hätämerkki. Tapauksessa oli aineksia vakavaan onnettomuuteen tai suuronnettomuuteen.

Tilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Koneessa oli neljä miehistön jäsentä ja 88 matkustajaa.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Finavia tarkistaa nykyiset kiitotieolosuhteiden arviointimenettelyt, kunnossapidon käytännöt sekä reagoinnin muuttuviin olosuhteisiin.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostuksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Onnettomuustutkintakeskus selvittää syytä Turun lentokentällä sattuneeseen matkustajakoneen sivuluisuun