Hyppää sisältöön

Merenkurkun laivaliikenteelle 10 miljoonaa

Hallitus esittää rahoitusta toisessa lisätalousarviossaan.

Luonnos Merenkurkkuun suunnitellusta uudesta laivasta. Kuva: Kvarken Link AB

Merenkurkun laivaliikenne on saamassa (siirryt toiseen palveluun) valtion toisessa lisätalousarviossa 10 miljoonaa euroa. Halllitus päätti toisesta lisätalousarviosta tänään.

Hallitus esittää 10 miljoonaa euroa käytettäväksi Merenkurkun laivaliikenteen palvelujen ostoihin ja laivaliikenteen kehittämiseen sekä ylläpitoon.

Vaasan ja Uumajan kaupungit sekä Länsipohjan alue toteuttavat investointiohjelman, jolla on tarkoitus kehittää kaupunkien välistä liikenneyhteyttä ja varmistaa sen jatkuvuus.

Nyt esitettävä avustus on tarkoitus myöntää Vaasan kaupungille vielä tänä vuonna.

Vaasassa ollaan tyytyväisiä

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry on tyytyväinen lisätalousarvioesityksessä laivaliikenteelle osoitettuun tukeen. Häyryn mukaan nyt esitettävän 10 miljoonan myötä laivahanketta voidaan viedä eteenpäin.

– Voimme tehdä laivatilauksen ja laivan rakentaminen voi alkaa, Häyry sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan laivatilausta päästään tekemään ehkä vielä tämän vuoden puolella.

Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand (rkp) on myös iloinen rahoituksesta. Strandin mukaan vuosikymmenen työ tuottaa nyt tulosta ja rahoituksen myötä päästään etenemään laivahankkeen seuraavaan vaiheeseen.

– Nyt tilaamme laivan, Strand iloitsee.

Päätöstä laivan rahoituksesta odotetaan

Tänä vuonna odotetaan vielä päätöstä 10 miljoonan euron innovaatiotuen myöntämisestä suunnitteilla olevaan biokaasu/LNG-hybridilaiva -projektiin. Uusi hybridilaiva tulisi liikennöimään Vaasan ja Uumajan välillä.

Uuden laivan kokonaishinnaksi on arvioitu 115 miljoonaa euroa. Vaasan ja Uumajan kaupungit osallistuvat rahoitukseen 25 miljoonalla eurolla kumpikin. Valtion on määrä tukea hanketta 25 miljoonalla eurolla. Hallitus on sitoutunut osarahoittamaan hanketta jo pari vuotta sitten.

Myös Euroopan investointipankki suhtautuu myönteisesti lainanantoon hankkeelle.

Uuden laivan on tarkoitus seilata Vaasan ja Uumajan välillä vuonna 2021.