Suomessa käytettävät tatuointivärit aiotaan tutkia – Ruotsissa osa väreistä sisälsi syöpäriskiä lisääviä aineita

Tatuointivärien sisältämillä aineilla on merkitystä, sillä osa väreistä kulkeutuu elimistöön.

tatuointi
Väripulloja tatuointistudiolla Porissa.
Rami Koivula / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes aikoo selvittää, mitä Suomessa käytettävät tatuointivärit sisältävät. Tarkoitus on selvittää Suomen markkinoilta myytävistä tatuointiväreistä, sisältävätkö ne syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia tai lisääntymiselle vaarallisia CMR-aineita.

– Projekti perustuu siihen, että suoraan kuluttajille ei saa myydä CMR-kemikaaleja sisältäviä aineita, mutta on tiedossa, että osa tatuointiväreistä voi näitä sisältää, ylitarkastaja Anna Vuori Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa tiistaina.

Ruotsissa terveysviranomaiset tutkivat 34 tatuointiväriä ja niistä kolmannes sisälsi terveydelle vaarallisia syöpäriskiä lisääviä aineita ja raskasmetalleja. 12 valmisteen käyttö kiellettiin.

THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kommentoi Radio Suomen Päivässä tiistaina, että vuosia on ihmetelty, miksi tatuointien värejä ja muita lisäaineita ei säädellä yhtä tarkkaan kuin kosmetiikkaa.

Tatuointiväreistä löydetty esimerkiksi nikkeliä

Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori sanoo, että tarkoitus on hankkia Suomen markkinoilta näytteitä erilaisista tukuista tai verkkokaupoista ja lähettää laboratorioon analysoitavaksi.

– Mikäli väreistä löytyy sellaisia aineita, joiden käyttö yleiseen kulutukseen on kielletty, voidaan ryhtyä tarvittaviin valvontatoimiin, joita voivat olla markkinoilta poistaminen tai myyntikieltopäätös.

Vuori toteaa, että Suomessa tatuointivärien koostumus tunnetaan huonosti. Sama ongelma on muissakin maissa. Tiedossa kuitenkin on, että tatuointiväreissä voidaan käyttää erilaisia metallisuoloja, orgaanisia aineita tai erilaisia apuaineita, kuten liuottimia. Vuori lisää, että muiden maiden tekemissä tutkimuksissa tatuointiväreistä on löydetty esimerkiksi nikkeliä, erilaisia lyijy-yhdisteitä sekä kromia.

On sanottu vähän karrikoiden, että tatuoija tatuoi ihonsa lisäksi myös imusolmukkeensa.

tutkimusprofessori Hannu Kiviranta, THL

THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta muistuttaa, että tatuointivärien sisältämillä aineilla on merkitystä, sillä osa väreistä kulkeutuu elimistöön.

– Osa jää ihon alle tatuointikohtaan, mutta itse asiassa aika iso osa lähtee kulkeutumaan elimistöön joko hajonneina tai sellaisenaan. Elimistössä värit päätyvät esimerkiksi imusolmukkeisiin. On sanottu vähän karrikoiden, että tatuoija tatuoi ihonsa lisäksi myös imusolmukkeensa, Kiviranta sanoo.

Lue lisää:

Suomalainen tatuointiala ottamassa ison kehitysaskeleen – studioille on kehitteillä viimein yhtenäinen sopimuspohja, joka suojaisi sekä yrittäjiä että asiakkaita