Vartiontialan kolmipäiväinen lakko alkoi – näin se näkyy Pohjois-Pohjanmaalla

Oulussa lakko näkyy muun muassa paikallisvartijaresurssin vähenemisenä. Lakko sulkee myös osan Pohjois-Pohjanmaan juna-asemista.

Oulu
Vartijan rintamerkit
Eveliina Matikainen / Yle

Vartiointialan kolmipäiväinen lakko alkoi tänään vuorokauden vaihduttua ja päättyy perjantaina vuorokauden vaihtuessa.

Oulussa lakko näkyy muun muassa niin, että paikallisvartijoita on vähemmän. Hälytystehtävät hoidetaan kuitenkin normaalisti, eikä Oulun kaupungin toimipaikkoja tarvitse näillä näkymin sulkea. Lakkoon varaudutaan paikkaamalla osa tehtävistä kaupungin omalla henkilöstöllä.

Lakko sulkee myös osan juna-asemista. Pohjois-Pohjanmaalla todennäköisesti vain Oulun asema on auki normaalein aukioloajoin. Asemarakennukset Vihannissa, Oulaisissa, Ylivieskassa, Utajärvellä, Muhoksella ja Vaalassa ovat kiinni keskiviikosta perjantaihin.

Ylivieskassa aseman sulkeutuminen vaikuttaa lipunmyyntiin, koska lipunmyyntiautomaatti sijaitsee asemarakennuksen sisällä.

Lakko liittyy alan työehtosopimusneuvotteluihin, joita on käyty viime keväästä asti. Lakko ei siis liity työmarkkinoita parhaillaan kuohuttavaan kiistaan hallituksen kaavailemasta irtisanomislaista.

Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)