Pelastusopisto saamassa lähes kahden miljoonan euron potin valtion lisätalousarviosta – rehtori: "Paikkaa vuosien mittaan kertynyttä rahoitusvajetta"

Hallitus esittää Kuopiossa toimivalle Pelastusopistolle 1,86 miljoonan euron lisärahoitusta vuodelle 2019.

Pelastusopisto
Kuopion pelastusopiston piha-alue.
Markku Malinen / Yle

Kuopiossa toimiva Pelastusopisto on saamassa ensi vuodelle 1,86 miljoonan euron lisärahoituksen valtion lisätalousarviosta.

Keskeisimmät lisäykset ovat Pelastusopiston koulutusmäärärahoihin tuleva 600 000 euron tasokorotus ja 500 000 euron korotus kalustoinvestointeihin.

Hallitus päätti vuoden toisesta lisätalousarvioesityksestä tiistaina ja se annetaan eduskunnalle torstaina.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo, että lisärahoitus oli toivottu ja odotettu, mutta muistuttaa sen olevan kertaluontoinen.

– Saatiin se, mitä oli vuosia haettu. Tämä paikkaa vuosien mittaan kertynyttä rahoitusvajetta, Parviainen kommentoi.

Pelastusalan koulutus aiotaan keskittää tulevina vuosina kokonaan Kuopioon. Nykyisin noin 90 prosenttia alan opiskelijoista koulutetaan Kuopiossa ja loput Helsingissä. Suunnitelmissa on ollut, että viimeinen kurssi valmistuu Helsingin Pelastuskoulusta vuonna 2020.

Ministeri Mykkänen lupaa erillispäätöksen koulutuksen keskittämisestä, kun kuulemisaika on päättynyt

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi Ylelle sähköpostitse, että nyt myönnetty lisärahoitus liittyy osaltaan tuleviin suunnitelmiin koulutuksen keskittämisestä.

– Yksi siirtopäätökseeni vaikuttanut seikka oli juuri se, että Pelastusopistossa voidaan keskittämisen kautta entisestään panostaa koulutukseen ja kalustoon. Lisäksi pystytään panostamaan esimerkiksi pelastustoimen johtamisen ja hätäkeskustoiminnan koulutusympäristöihin sekä kansainvälisen pelastuspalvelun koulutukseen.

Mykkänen kertoi lokakuun alussa, että hän aikoo tehdä loppuvuoden aikana vielä erillisen päätöksen pelastusalan koulutuksen keskittämisestä Kuopioon. Päätös on tulossa Mykkäsen mukaan sen jälkeen kun kuuleminen asianosaisen eli tässä tapauksessa Helsingin kaupungin kanssa päättyy lokakuun lopulla.

– Sen jälkeen teemme varsinaisen sisäministeriön päätöksen Helsingin tutkinnonanto-oikeuden päättymisestä ja vastaavien koulutuspaikkojen siirtämisestä Pelastusopistoon Kuopioon, Mykkänen kirjoittaa.