Ulkomaiset rekat verolle Suomessa – lappilainen yrittäjä iloitsee

Lappilainen liikenneyrittäjä Raimo Pohjanen on tyytyväinen siihen että ulkomaiset rekat laitetaan maksamaan suomalaisten teiden käytöstä.

Raskaat ajoneuvot
Rekka-auto liikenteessä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Ulkomaalaiset rekat joutuvat jatkossa maksamaan tienkäyttöveroa Suomessa. Hallitus esittää, että yli 12 tonnia painavat raskaat kuorma-autot ja ajoneuvoyhdistelmät maksaisivat jatkossa tienkäyttöveroa.

Vero koskisi Suomessa ja ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja.

Vero maksettaisiin yhdeltä päivältä, viikolta, kuukaudelta tai koko vuodelta. Veron määrä olisi vähimmillään kahdeksan euroa päivässä ja enimmillään runsaat tuhat euroa vuodessa. Samalla laskettaisiin vastaavasti raskaiden ajoneuvojen käyttövoimaveroa.

Eduskunnalle lakiesitys tuodaan joulukuussa ja laki tienkäyttöverosta tulisi voimaan vuonna 2021.

Lapissa ulkomaalaisia rekkoja kulkee paljon esimerkiksi valtatiellä 21.

Tiet parempaan kuntoon

Lappilainen liikenneyrittäjä Raimo Pohjanen Pohjaset Oy:stä Keminmaasta on tyytyväinen siihen, että ulkomaiset rekat laitetaan maksamaan suomalaisten teiden käytöstä.

– Se kuulostaa hyvältä. Me kuljetusyrittäjät olemme ajaneet sitä jo kauan aikaa, että perittäisiin maksu myös ulkomaalaisilta, jotka paljon kulkee ja kuluttaa meidän teitä, Pohjanen sanoo.

Pohjanen toivoo, että tiet saadaan nykyistä parempaan kuntoon veron tuotoilla.

– Syytä olisi teiden tulla parempaan kuntoon. Ei ole varmaan kenellekään mikään salaisuus, että meidän tiet on aika heikolla hapella. Joka paikka, mistä niihin saadaan lisää rahaa, on hyvä asia.

Toiveena jo 15 vuotta

Pohjasen mukaan liikenneyrittäjät ovat ajaneet tienkäyttöveroa ulkomaisille rekoille noin 15 vuotta. Yrittäjä ihmettelee sitä, miksi valtiovallalla on kestänyt näin kauan saada asia kuntoon.

– Se on mysteeri, jota on ihmetelty kovasti. Vaikka olemme minkä laidan poliitikkoja jututtaneet, kaikki ovat sitä mieltä että se on hyvä juttu ja pitää laittaa kuntoon. Silti on aikaa vierähtänyt. Nyt ollaan vissiin kaikki yhtä mieltä siitä, että asia pitää laittaa täytäntöön.

Pohjaset Oy:n autot kuljettavat tavaraa myös Ruotsiin, jonne yritys on maksanut tienkäyttöveroa eli vinjettiä noin 15 vuotta.

Raimo Pohjanen luottaa siihen, ettei tienkäyttövero lisää yritysten kustannuksia, sillä valtiovalta on luvannut vastaavasti pienentää käyttövoimaveroa.