1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Merivoimien alukset

Puolustusvoimain alushankinta Rauman telakalta nytkähti loppusuoralle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on valtuuttanut puolustusvoimain logistiikkalaitoksen solmimaan aiesopimuksen neljän korvetin rakentamisesta Raumalla.

Kuva: Minna Rosvall / Yle

Puolustusvoimat ja Raumalla toimiva telakkayhtiö Rauma Marine Constructions ovat päässeet yhteisymmärrykseen puolustusvoimille valmistettavien neljän korvetin rakentamisen pääperiaatteista.

Neuvottelujen pohjalta puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on valtuuttanut puolustusvoimain logistiikkalaitoksen solmimaan aiesopimuksen RMC:n kanssa. Sopimus koskee muun muassa alusten hintaa, rahoitusaikataulua, osapuolten vastuunjakoa ja riskienhallintaa.

Puolustusvoimain mukaan saavutettu yksimielisyys mahdollistaa alusten rakentamissopimuksen saattamisen loppuun. Tavoitteena on solmia varsinainen rakentamissopimus ensi vuoden alkupuolella.

Merkittävä sopimus

Rakentamissopimus kattaa alusten rakentamisen ja sisältää alusten koneistot, navigointijärjestelmän ja muun varustelun. Taistelujärjestelmä ja aseet hankitaan erikseen. Rakentamissopimuksen arvo on noin puolet Laivue 2020 -hankkeen 1,2 miljardin euron kokonaishinnasta.

Puolustusvoimat ja raumalainen telakkayhtiö Rauma Marine Constructions ovat käyneet neuvotteluja neljän sotalaivan rakentamisesta Raumalla jo pitkään. Alkuperäinen tavoite oli saada sopimus valmiiksi alkusyksystä.

Neuvottelut vaikeutuivat kesällä, koska puolustusvoimat ei ollut varma Rauman telakan kyvystä saada alukset rakennettua.