"Yritämme raapia euroja kasaan muista asioista, jotta asiakkaiden ei tarvitse kärsiä" – Kaukolämmön hinta uhkaa nousta

Taustalla on kiristynyt turpeen verotus ja päästöoikeuksien hinnan nelinkertaistuminen.

kaukolämpö
Kemin kaukolämpölaitos
Kemin kaukolämmön hinta ei nouse vielä ensi vuonna.Minna Aula / Yle

Turpeen veronkorotus ja päästöoikeuksien hinnannousu uhkaavat nostaa kaukolämmön hintaa. Sekä Kemissä että Torniossa turpeen verotus kovenee ensi vuonna noin 200 000 eurolla vuodessa.

Vielä suurempi paine tulee päästöoikeuksien hinnannoususta. Päästöoikeuksien hinta on vuodessa nelinkertaistunut.

– Torniossa päästöoikeuksien hinta nousee ensi vuonna 600 000 eurolla verrattuna tämän vuoden tasoon. Vuoden 2017 tasoon verrattuna hinta nousee 1,3 miljoonaa euroa, kertoo Tornion Energian toimitusjohtaja Jukka Järnström.

Torniossa iso paine nostaa asiakasmaksuja

Hinnannousupaineista huolimatta sekä Kemi että Tornio eivät nosta kaukolämmön asiakasmaksuja ainakaan heti vuodenvaihteessa. Tornion Energian toimitusjohtaja Jukka Järnström arvelee, että Torniossa maksuja nostetaan myöhemmin ensi vuonna.

– Korotuspaine on valtava. Nykyisillä maksuilla syömme kassan tyhjäksi ja investoinnit on tehtävä pankkilainalla. Maksun pitäminen samana on kestämätön tilanne, Järnström sanoo.

Kaukolämmön asiakasmaksuista päättää Tornion Energian hallitus.

– Tilannetta tarkastellaan tammi–helmikuussa, kun vuoden 2018 tilinpäätös valmistuu. Itse olen sitä mieltä, että korotuksia on siirrettävä asiakasmaksuihin. Korotus voi tapahtua joko huhtikuussa tai puolivälissä vuotta, Järnström arvelee.

Tornion Energia ostaa kaukolämmön Tornion Voimalta, jonka omistaa EPV Energia, entiseltä nimeltään Etelä-Pohjanmaan Voima.

Kemissä varauduttiin päästökaupan hinnannousuun

Kemissä kaukolämmön tuotannosta vastaa kaupungin omistama Kemin Energia ja Vesi Oy. Kemissä selvitään ensi vuodesta ilman asiakasmaksujen nostoa.

Turveveron korotuksen vaikutuksesta selvitään lähinnä säästämällä investoinneista.

– Yritämme raapia euroja kasaan muista asioista, jotta asiakkaiden ei tarvitse kärsiä. Varmaan suurin osa joudutaan säästämään investointipuolelta, sanoo kaukolämpöjohtaja Jani Peurasaari.

Kemissä päästökaupan hinnannousun vaikutukset on onnistuttu torppaamaan ennakoinnilla.

– Hinnannousu oli nähtävissä. Varauduimme siihen ostamalla päästöoikeuksia etupainotteisesti. Tulevalle lämmityskaudelle päästöoikeuden on hankittu eikä siitä tule asiakasmaksuihin korotuspainetta, Peurasaari kertoo.

Kemissä kaukolämmön asiakashinta on korkeampi kuin Torniossa.

Veronkorotus nostaa maksuja, päästöt pysyvät samana

Sekä Kemin että Tornion laitokset on rakennettu 2000-luvun puolivälissä, jolloin turvetta pidettiin uusiutuvana luonnonvarana.

– Silloin kaukolämpöä markkinoitiin vaivattomana, edullisena ja ympäristöystävällisenä lämmönlähteenä, Peurasaari kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ja muuttumassa ainakin edullisuuden ja ympäristöystävällisyyden suhteen. Päästökaupan hinnat nousevat ja turpeen verotus kiristyy, koska hiilipäästöjä halutaan pienentää ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Energiateollisuuden lausunnon mukaan veronkorotuksilla ei ole kuitenkaan vaikutusta (siirryt toiseen palveluun) ilmastomuutoksen torjunnassa välttämättömään hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Esimerkiksi Kemissä tulevaisuudessa vähenevät lähinnä kaukolämmön asiakkaiden rahat eivätkä päästöt. Kemin kattila kun on tehty vuosikymmeniä kestävään lämmöntuotantoon.

– Se on tehty noin 40 vuoden elinkaarella eli käyttöikää on ainakin parikymmentä vuotta jäljellä. Laitos on tehty nimenomaan turpeelle, josta ei voida luopua.

– Turpeen osuutta on jo pienennetty, mutta sen osuuden polttoaineesta on oltava vähintään kolmasosa. Näillä eväillä vaan on mentävä, Peurasaari sanoo.

Peurasaaren mukaan Suomessa on lukuisia kattiloita, jotka vastaavat Kemin lämpövoimalan kattilaa.