PAMin mitta täyttyi: Liitto lähtee lakkojen tielle irtisanomislakia vastaan – tulevina viikkoina 50 000 ihmistä erilaisiin työtaisteluihin

Tämä oli viimeinen pisara, totesi PAMin puheenjohtaja Ann Selin pääministerin virka-asunnon ulkopuolella tiistai-iltana.

Palvelualojen ammattiliitto (PAM)
PAMin hallitus tapaa pääministeri Sipilän illansuussa – lähteekö liitto hallituksen vastaisiin lakkoihin?
PAMin hallitus tapaa pääministeri Sipilän illansuussa – lähteekö liitto hallituksen vastaisiin lakkoihin?

Palvelualojen ammattiliitto PAM liittyy muiden ammattiliittojen rintamaan, jossa liitot ovat aiemmin ilmoittaneet hallituksen vastaisista uusista työtaistelutoimista.

PAM kertoi tänään, että yhden lain eli niin sanotun irtisanomislain osalta ollaan pahassa pattitilanteessa. PAM on päättänyt usealle tulevalle viikolle toimista, jotka kattavat yhteensä noin 50 000 ihmistä. Tähän liittyvät työtaistelutoimet alkavat ensi viikolla.

Toimista kerrotaan sitä mukaa, kun niiden alkamispäivämääristä päätetään. Luvassa on PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan koko kirjo toimia lakoista kevyempiin mielenilmaisuihin.

Selin ei vielä kertonut tarkkaan, millaisiin toimiin PAM on ryhtymässä. Hän kertoi kuitenkin, että luvassa on toimia, jotka tulevat näkymään tavallisille kuluttajille.

PAMin hallitus tapasi tänään pääministerin Kesärannassa, jossa käytiin läpi kilpailukykysopimuksen toteumista. PAMin mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi sopimuksen yhteydessä ammattiliitolle, ettei lisäleikkauksia työttömyysturvaan tulisi ja asiat valmisteltaisiin jatkossa kolmikantaisesti.

PAMin mukaan muun muassa työttömyyspäivärahakauden lyhentäminen, aktiivimalli ja irtisanomissuojaesitys ovat olleet vastoin kilpailukykysopimusta.

Selin korosti, että uudet toimet kohdistuvat nimenomaan vireillä olevaan irtisanomislakiin, mutta että "kyse on myös kokonaisuudessaan hallituksen työmarkkinapolitiikasta ja heikoimpien sortamisesta".

– Tämä (laki) on niinkuin viimeinen pisara, Selin sanoi tapaamisen jälkeen.

Selinin mukaan pääministeri Sipilä ei vielä tässä tapaamisessa reagoinut mitenkään näkyvästi PAMin kertomaan.

Useat liitot ilmoittaneet lakoista

Työmarkkinoilla on muutenkin turbulenssia. Lakoista tai muista työtaistelutoimista ovat aiemmin ilmoittaneet muun muassa Teollisuusliitto, Julkisten hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro, Erto, Tehy, Super ja Sähköliitto.

Liitoista kovimmista toimista ovat ilmoittaneet Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro, Sähköliitto ja JHL, jotka ovat ilmoittaneet kolmen päivän lakoista.

Osa ammattiliitoista on ilmoittanut, että ne ovat valmiita lisätoimiin, jos hallitus ei vedä irtisanomisesitystä pois valmistelusta. Lakot ovat pääsääntöisesti kohdistuneet kuluvalle viikolle.

Sovintoesitys julkisuudessa

Julkisuudessa on liikkunut tietoja sovintoesityksestä, jolla voitaisiin paikata hallituksen esitys irtisanomissuojan heikentämisestä. Verkkouutisten julkaiseman (siirryt toiseen palveluun) tiedon mukaan työmarkkinaosapuolet esittäisivät, että alle 10 työntekijän yrityksissä voisi jatkossa tehdä määräaikaisen sopimuksen ilman perusteita, mutta vain kerran.

Tällä olisi tarkoitus madaltaa yritysten kynnystä palkata työntekijöitä. Vastineeksi hallitus vetäisi esityksensä irtisanomissuojasta pois.

Ylen tiistaina tavoittamat keskusjärjestöjohtajat sanoivat, ettei mistään esityksestä ole sovittu. Keskusjärjestöjohtajien pitäisikin saada esitykselle siunaus ensin jäsenliitoiltaan.

Sipilä sanoi tänään eduskunnan täysistunnossa, että hallitukselle ei ole tarjottu riittävän hyvää esitystä korvaamaan irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä. Sipilän mukaan ehdotus käytiin läpi, mutta se heikentäisi selvästi naisten työmarkkina-asemaa ja ei olisi työllisyysvaikutuksiltaan samanlainen, kuin hallituksen ajama laki irtisanomisten helpottamisesta.

Lue lisää:

Analyysi: Pääministeri Sipilä näyttää vedättävän ay-liikettä – onko irtisanomissuojan heikentäminen vain harhautus?

Kärjistynyttä kiistaa irtisanomisista yritetään ratkaista kulisseissa kuumeisesti – Pääministeri Sipilä ja SAK:n Eloranta tapasivat

Lakkorintamaan ilmoittautui jälleen uusi liitto – Osa Sähköliitosta lakkoon ensi torstaina

Taloustieteen professori Sixten Korkman irtisanomiskiistasta: Ay-liike ei ole vaatinut yleistä veto-oikeutta itselleen