Hyppää sisältöön

Pääministeri Sipilä työmarkkinatilanteesta: Julkisuudessa ollut ratkaisuehdotus ei kelpaa – määräaikaisuuksien helpottaminen heikentäisi naisten asemaa

Sipilän mukaan hallitus on avoin esityksille, joilla olisi sama vaikutus kuin irtisanomisten helpottamisella.

Pääministeri Juha Sipilä puhui eduskunnassa 23. lokakuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitukselle ei ole tarjottu riittävän hyvää esitystä, jolla korvata lakihanke irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tänään eduskunnan täysistunnossa.

Sipilän mukaan hallitus on kuitenkin avoin esityksille, joilla olisi sama vaikutus kuin irtisanomislailla.

– Hallitus on ollut koko ajan avoin kaikille esityksille. Sellaisia ei ole vain tullut tässä matkan varrella, ja silloin kun olen niitä kysellyt, niin vastaus on ollut, että ei ole neuvottelumandaattia, Sipilä sanoi.

Sipilä kommentoi myös julkisuudessa ollutta ehdotusta, jonka mukaan pienet yritykset saisivat tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä, mutta vain yhden kerran.

Sipilän mukaan ehdotus olisi koskenut alle 5 hengen työpaikkoja. Hallituksen kaavailema irtisanomisten helpottaminen taas koskisi alle 10 hengen työpaikkoja.

Sipilän mukaan ehdotus käytiin läpi, mutta se heikentäisi selvästi naisten työmarkkina-asemaa. Se ei myöskään olisi Sipilän mukaan työllisyysvaikutuksiltaan samanlainen kuin hallituksen ajama laki irtisanomisten helpottamisesta.

– Olemme hyvin avoimia, mutta siihen saakka kunnes on jotain joka sen korvaa, viemme määrätietoisesti läpi tätä esitystä.

Sipilä ehdottaa edelleen paluuta työaikalakiin

Sipilä on tänään tapaamassa palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitusta. Sipilän mukaan hänellä on tälle viikolle sovittu paljon myös muita tapaamisia liittojohtajien kanssa.

Keskusteluissaan työmarkkinajärjestöjen kanssa Sipilä on ehdottanut palaamista aiemmin jumiutuneeseen ehdotukseen työaikalain paikallisesta sopimisesta.

– Olen edelleen kysynyt, eikö sitä suurinta epätasa-arvoa työmarkkinoilla, eli järjestäytymättömien työntekijöiden ja työnantajien tilannetta, voisi helpottaa työaikalaista pois jääneen pykälän muodossa. Siihen hallituksella on kyllä valmius, mutta toistaiseksi siihen ei ole kukaan tarttunut, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Paikallinen sopiminen jumiutui aiemmin järjestöjen ja hallituksen välisissä neuvotteluissa kiistaan siitä, kuka edustaa henkilöstöä ja heikkeneekö ammattiliittojen asema, jos luottamusmiesten sijaan työpaikoilla joustoista neuvottelee henkilöstön valitsema luottamusvaltuutettu. Työaikalaista neuvoteltiin puolentoista vuoden ajan.

Työmarkkinoilla paine ratkaisun löytämiseksi kasvaa päivä päivältä. Tänään selviää, aikooko PAM lähteä uusiin työtaistelutoimiin. Lakoista tai muista työtaistelutoimista ovat aiemmin ilmoittaneet muun muassa Teollisuusliitto, Julkisten hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro, Erto, Tehy, Super ja Sähköliitto.

Liitoista kovimmista toimista ovat ilmoittaneet Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro, Sähköliitto ja JHL, jotka ovat ilmoittaneet kolmen päivän lakoista.

Sipilän mielestä lakkoilevat liitot tarvitsevat nyt malttia.

– Tässä ammutaan kyllä kärpästä tykillä. Tämä asia on merkitykseltään pieni. Työllisyyttä edistäviä toimia meidän pitää pystyä tekemään jatkossakin.

Lue myös:

.
.